+ Fotó

Magyar Menyasszony lóg a kerítésen

Magyar Menyasszony

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire.

Fotó: MNM

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) körúti oldalának kerítésén látható az intézmény december 14-én nyíló Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata hétfőtől.

Az MNM szabadtéri tárlatán a járókelők két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával, azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségére és közönségére, továbbá néhány, december 14-től megtekinthető különleges műtárggyal, valamint ízelítőt kapnak a sokféle női sorstörténetből – írta a Magyar Nemzeti Múzeum hétfőn.

A Magyar Menyasszony tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. A kerítéskiállításon több érdekesség is olvasható erről a különleges ruháról.

A Magyar Menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan már több sikeres akció zajlott le idén: a meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én a menyasszony – Én menyasszonyom című gyermekrajzpályázatra rekordszámú, 1500 darab mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.

A kerítéskiállítás az év végéig látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top