+ Film

Idén lesz a ZsiFi nagykorú, akár egy zsidó lány

zsifi Helen Mirren

A filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.

Idén lesz a ZsiFi nagykorú – bát micva korba lépett a filmfesztivál, amely a zsidó vallásban a lányok nagykorúságát jelenti! A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek.

A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, bemutatni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát, zsidókról és nem zsidókról, zsidóknak és nem zsidóknak.

Az idei fesztivál azonban sajnos más irányt vett. A szervező Bálint Ház, mint minden zsidó intézmény, mélyen lesújtott az október 7-i izraeli terrortámadások miatt. Ezért idén kiemelten fontosnak érzi, hogy a kultúra közvetítésén túl lehetőséget biztosítson a beszélgetésekre, egymás támogatására, a helyzet mélyebb megértésére.

A bemutatott filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.

A filmek ismét bepillantást engednek a zsidó mindennapokba, az izraeli társadalom sokszínű világába, megtudhatunk többet zsidókról, arabokról, és másokról is. A filmekről és a gazdag kísérőprogram-választékról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.

A november 29. és december 3. között tartott fesztivált a Golda című film nyitja, melyet még három alkalommal vetítenek. A film az 1973-as Jom Kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el.

Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének (az Oscar-díjas Helen Mirren) szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit. Miközben milliók élete forog kockán Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, melyek nemzetének sorsát dönthetik el.

Helen Mirren további szerepeiről olvashatsz nálunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top