+ Film

Baska Barbara: Felvidékről menekültünk, egy szénásszekéren, az egész család, az éj leple alatt, még gyerek voltam, de nekem kellett megszerveznem a szökést…

Baska Barbara

Baska Barbara most kisregény formában adja át Édesapja naplóját, hogy az ő szavai meséljék el a szavakon túlit.

A szembenézés estje – Hogyan kapcsolódik össze sors és művészet?

„Drága Apu! Festetted, írtad, mesélted, de én csak most értem igazán. És hogy más is értse, próbálom tovább mesélni. Mindig így kezdted: „Felvidékről menekültünk, egy szénásszekéren, az egész család, az éj leple alatt, még gyerek voltam, de nekem kellett megszerveznem a szökést…”

(Baska Barbara)

Baska Barbara rendező-grafikus a napokban bemutatott Baska magyarul beszél című filmben és a kapcsolódó, azonos című, most megjelenő kötetben idézi meg festőművész édesapja, Baska József életének, menekülésének történetét 1947-ből.

A háttér: 1947-ben a Szlovákiában élő magyarokat a Benes-dekrétumok következtében deportálták. Ez várt Baska Józsefre és testvéreire, szüleire, de ők máshogy döntöttek: 1947 januárjában, mindenüket hátrahagyva Magyarországra menekültek.

Baska Barbara most kisregény formában adja át Édesapja naplóját, hogy az ő szavai, amik őszintén világítottak egész életében – ezek a szavak meséljék el a szavakon túlit.

„Miért is érezhetem azt, hogy ez nemcsak Apám és nagyszüleim története, hanem az enyém is? Mert ez az én „így jöttem” történetem is” – fogalmaz Baska Barbara.

Baska József (1935–2017) a felvidéki Dernőn született. Magyarországon vált művésszé. Az Iparművészeti Főiskolán diplomázott. 45 évet tanított az Iparművészeti Egyetemen, a rajztanszéket vezette évtizedekig. Művészgenerációk sorát állította pályára. Munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és Érdemes Művész kitüntetést kapott. Felesége, Rényi Katalin Munkácsy Mihály-díjas festőművész. Gyermekeit is művésznek nevelte, Balázs és Barbara mindketten grafikusművészként és filmrendezőként is dolgoznak.

A kötetbemutatón – ahol részleteket is vetítenek a filmből – történész és traumakutató vendégekkel elemzik, mivel mindannyiunk története mindez, mit lehet kezdeni családi, sok évtizedes traumákkal? Miként segítség és a túlélés eszköze a művészet?

Résztvevők:
Juhász Anna irodalmár
Máthé Áron történész
Baska Barbara filmrendező
Dr. Ritter Andrea traumakutató

Helyszín: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 12. – Scruton VP
Időpont: 2023. 12. 04. hétfő, 16:00
Regisztráció
Részvételi szándékodat kérlek, jelezd december 1-e péntek 12 óráig a szpisjak.blanka@mora.hu címen!

További információk az eseményről

A Baska magyarul beszél című film Facebook-oldala

A Baska magyarul beszél kötetről bővebben

A film előzetese

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top