+ Színház

Óriási előnyökhöz jutott a Miskolci Nemzeti Színház azzal, hogy az Európai Színházi Unió tagja lett

Miskolci Nemzeti Színház Európai Színházi Unió

Az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint 10 millió előadással és 3 millió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják,

Az Európai Színházi Unió tagjává vált a Miskolci Nemzeti Színház.

Az Európai Színházi Unióban jelenleg a miskolci az egyetlen magyarországi színház. A szervezet tagja többek közt a Római Nemzeti Színház, az Észak-Görögországi Nemzeti Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Stary Színház, a milánói Piccolo Színház és a portugál Sao Joao Nemzeti Színház – írta a Miskolci Nemzeti Színház csütörtökön.

A közlés szerint az unió célja a nemzetközi szintű együttműködés, valamint az európai közszínházak szerepének és értékének erősítése.

„Az, hogy tagjai lettünk az Európai Színházi Uniónak, elmondhatatlanul fontos mérföldkő a színház életében. Lehetőségünk lesz arra, hogy nemzetközi fesztiválokon vegyünk részt, a tagszínházak előadásait hozzuk el a miskolciaknak, és természetesen a mi előadásainkat is megismerhetik világszerte” – idézi a közlemény Béres Attilát, a teátrum igazgatóját.

Az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint 10 millió előadással és 3 millió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják, legutóbb november 4-19. között Kolozsváron rendezték meg az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválját, melyen többek között görög, cseh, magyar, portugál és olasz társulatok képviseltették magukat.

Az Unió jelenlegi elnöke Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, aki 2018-tól tölti be pozícióját.

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg az Európai Színházi Unió mintegy 30 tagot tömörít – nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházakat – Európa-szerte és azon túl.

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top