+ Irodalom

11 beszélgetés, 18 színész, 29 író a Radnóti Színház új podcastjében

radnóti színház

Ez itt a Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös műsora – Budapest 150. évfordulójára.

11 beszélgetés, 18 színész, 29 író, 37 szöveg és a 150 éves főváros. Ez itt a Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, Budapest születésének 150. évfordulójára rendezett beszélgetéssorozata. Az adásokban az irodalmi alkotások mellett a fővároshoz kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a városhoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással.

A Radnóti Színház ezer szállal kötődik a magyar irodalomhoz számos irodalmi estjével és a közel 30 éves Magvető Kiadós együttműködésével, no és persze Budapest szívében helyezkedik el, test nélküli épületét öt ingatlannal közös határfalai alkotják. Különlegessége nem csak e furcsa építészeti jellegéből adódik vagy ikonikus előadásaiból, hanem szellemi kötődéseiből és együttműködéseinek erejéből is.

A Budapest teli van faluval podcastben a színház fő együttműködő partnere a Fővárosi Vízművek, amely különleges víztárolóival és alagútrendszereivel járul hozzá Budapest építészeti sokszínűségéhez. A 37 kortárs és modern magyar szépirodalmi szöveget tartalmazó válogatás Budapestről, a budapesti életérzésről, a városhoz kapcsolódó legendákról, emberekről szól. Az elmúlt száz év magyar irodalmából Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője válogatta a szórakoztató, érdekes, várostörténeti szempontból is értékes alkotásokat, amelyeket a Radnóti Színház művészei olvasnak fel. A novellák, versek inspirációt adnak, felvetnek egy-egy témát vagy irodalmi kulisszát teremtenek a beszélgetések köré.

Az adásokban az irodalmi alkotások mellett Budapesthez kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét jól ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a fővároshoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással. Akik beszélgetnek arról, hogy kinek hol van a faluja ebben a városban: Szegő János, Torma Tamás, N. Kósa Judit, Csoszó Gabriella, Bajzáth Sándor, Nyáry Luca, Saly Noémi, Török András, Zubreczki Dávid, Hajdu Szabolcs és Co Lee. Színészek, akik felolvasnak: Bálint András, Baki Dániel, Bata Éva, Berényi Nóra Blanka, Gazsó György, Kováts Adél, Kuttner Bálint, László Zsolt, Lovas Rozi, Major Erik, Martin Márta, Mészáros Blanka, Nagy Márk, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza és Tóth Ildikó. Írók, akiknek a művei hallhatók a beszélgetések között: Bächer Iván, Bereményi Géza, Erdős Virág, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Hay János, Kántor Péter, Karinthy Frigyes, Keresztury Tibor, Kertész Imre, Kosztolányi Dezső, Krusovszky Dénes, Lázár Ervin, Mán-Várhegyi Réka, Márai Sándor, Mécs Anna, Nádasdy Ádám, Ottlik Géza, Örkény István, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya, Petri György, Schein Gábor, Spiró György, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szerb Antal, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina.

A sorozat első része 2023. november 17-én, pénteken, Budapest születésnapján hallható a Spotify-on és más podcast csatornákon, a további epizódok hetente kerülnek adásba. A podcast a Fővárosi Önkormányzat „Kulturális szakmai együttműködések támogatása” pályázat és a Fővárosi Vízművek támogatásával valósult meg.

Spotify: https://open.spotify.com/show/2Z7OXDFM5anHfT4Uw7WgqU

Készítők:

Műsorvezető: Bojár Iván András, irodalmi szövegeket válogatta: Szegő János, kreatív producer: Schaffler Sarolta, zene: OIEE, médiapartner: Magyar Narancs, kiadja a Radnóti Miklós Színház – gazdasági vezető: Hegedűs Judit, ügyvezető igazgató: Kováts Adél, irodalmi szövegek felvétele a Mafilm Audioban készült, szinkronrendező: Báthory Orsolya, a podcast beszélgetések a MaRecord Hangstúdióban készültek, hangmérnök: Sersztnyev Csaba, fotók: Walton Eszter

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top