+ Zene

Bródy, Hobo, Pataky, Vincze Lilla, Tátrai, Hevesi Tamás… – állandó installáción a poptörténet ikonjai

poptörténet

A Magyar Poptörténet Legendái installáció három évtized populáris zenéjének előadóművészeit jeleníti meg a Magyar Zene Házában.

Keresés a weben

A nagysikerű Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállítás legendái saját falat kaptak a Magyar Zene Háza multimédiás könyvtárában.

A Magyar Poptörténet Legendái installáció három évtized populáris zenéjének előadóművészeit jeleníti meg. A csütörtöki avató ünnepségen megjelenő neves zenészek aláírásukkal látták el az installációt, jelen volt többek között Gryllus Vilmos és Dániel, Vincze Lilla, Victor Máté, Bódy Magdi, Pataky Attila, Hevesi Tamás vagy például Sebestyén Márta és Németh Alajos is.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a csütörtöki rendezvényen kiemelte, hogy a Nekünk írták a dalt! című időszaki tárlatot már több tízezren tekintették meg, köztük sok fiatal és külföldi is.

poptörténet

Budapest, 2023. november 16.
Pataky Attila (Edda) énekes, szövegíró és Vincze Lilla énekes a Magyar Poptörténet Legendái installáció avatásán Budapesten, a Magyar Zene Házában 2023. november 16-án. A Nekünk írták a dalt! címû idõszaki kiállítás legendái saját falat kaptak a Magyar Zene Háza multimédiás könyvtárában.
MTI/Balogh Zoltán

A korszak lelkületét ezek a zenék és a kiállítást jellemző design nagyon jól visszaadja – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a csütörtökön felavatott Magyar Poptörténet Legendáinak Fala méltó módon emlékezik meg a rendszerváltást megelőző évtizedek meghatározó előadóiról.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Magyar Poptörténet Legendái fotómontázson hét zenei műfajban – hagyományos tánczene, beat, klasszik pop/folklór, klasszik rock/jazzrock, hard rock/blues, az 1980-as évek pop-rock, valamint underground – bontásban mintegy kétszáz előadóművész szerepel, többek között Balázs Fecó (Neoton Taurus, Korál), ifjabb Csoóri Sándor (Muzsikás), Csuka Mónika (Beatrica), Fenyő Miklós (Hungária), Gryllus Dániel (Kaláka), Németh Alajos (Dinamit, Bikini), Radics Béla, Szörényi Levente (Illés, Fonográf), Sztevanovity Zorán (Metro), valamint Zalatnay Sarolta.

poptörténet

Budapest, 2023. november 16.
Hevesi Tamás énekes a Magyar Poptörténet Legendái installáció avatásán Budapesten, a Magyar Zene Házában 2023. november 16-án. A Nekünk írták a dalt! című időszaki kiállítás legendái saját falat kaptak a Magyar Zene Háza multimédiás könyvtárában.
MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Zene Háza második emeletén található Multimédiás Könyvtár és Klub a hazai populáris zene teljes történetét dokumentálja. A könyvtár állandó gyűjteménye – könnyűzenei könyvek, aktuális magazinok, könnyűzenei hanglemezek és CD-k – helyben, ingyenesen hozzáférhetők minden érdeklődő számára.

A könyvtárban az Arcanum Digitális Tudástár, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, valamint a Hungaroton archívum könnyű- és népzenei szekciója is böngészhető, de jelentős magángyűjtemények és kiváló popújságírók hagyatékai is fellehetők itt, továbbá ismeretterjesztő eseményeknek is helyet ad a könyvtár.

A meghosszabbítva, január 21-ig a városligeti intézményben látogatható Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatása 1957-től a rendszerváltásig című időszaki tárlat a magyar populáris zene első bő három évtizedén keresztül vezeti végig a látogatókat olyan kreatív, interaktív megoldásokkal, melyek játékosan vonják be őket a felfedezésbe.

A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, valamint a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és társművészetek koronként változó viszonyát.

A legfrissebb zenei hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top