+ Film

3 ingyenesen nézhető játékfilm Budapestről

ingyenesen

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából három film ingyenesen látható a Filmión csütörtöktől vasárnapig.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából három film ingyenesen látható a Filmión csütörtöktől vasárnapig. Az ünnepi kínálatban a Budapest retro első része, a Budapest, amiért szeretem című alkotás, valamint az I love Budapest című film szerepel.

Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest.
Budapest megannyiszor alakított főszerepet a filmvásznon és a Filmio kínálatában is számos alkotás megtalálható, amelyek kordokumentumként tárják elénk a város mindig változó, különböző arcait – áll Nemzeti Filmintézet közleményében.

Egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Filmio ünnepi válogatással idézi fel a főváros különböző korszakait. Csütörtöktől vasárnapig a város ezer arcát bemutató I love Budapest, a Budapest Retro első része és Szabó István kísérleti alkotása, a Budapest, amiért szeretem című alkotás ingyenesen látható a magyar filmek streaming platformján.

Kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült Papp Gábor Zsigmond Budapest Retro című, kétrészes dokumentumfilmje, amely azt tárja elénk, hogy milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és ’70-es években. Az ingyenesen látható első rész öt fejezetben – A pesti utca, A pesti lakás, A pesti divat, A pesti autó és A pesti bisztró – idézi fel a korszak jellemző tárgyait, szokásait és helyszíneit, felvillantva a város korabeli hangulatát.

Szabó István rövid etűdökből álló alkotásával, a Budapest, amiért szeretem című 1971-ben készült filmmel különös városnéző sétára invitál. A tovasuhanó képeken rá lehet csodálkozni a város ötven évvel ezelőtti arcára, a film mégis elsősorban a rendező megfigyeléseit, benyomásait és fantáziaképeit tárja a néző elé.

Incze Ágnes első filmje, az I love Budapest érzelmes és ironikus modern mese, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. Egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, barátnője pedig az igaz szerelemről álmodozik. A filben, amelyben Hámori Gabriella, Csányi Sándor, Kovács Martina és Lengyel Tamás is játszik, a 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg már csaknem ezer magyar film közül válogathat a közönség az NFI streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top