+ művészet & politika

Mától új elnöke van az MMA-nak: Turi Attila

Turi Attila

Turi Attila elnöki programjában elmondta: a legfőbb feladatai között lesz az intézményrendszer hatékonyabb működésének elősegítése

Turi Attila elnökletével hétfőn megtartotta alakuló ülését a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöksége Budapesten, a testület Andrássy úti irodaházában – közölte az MMA az MTI-vel hétfőn.

Az MMA 2023. október 5-én tartotta tisztújító közgyűlését a Pesti Vigadóban. A közgyűlés ekkor választotta az MMA elnökévé Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA rendes tagját, akinek a megbízatása 2023. november 5-től 2026. november 4-ig szól – idézték fel az MMA közleményében.

Mint írták, két közgyűlés között (néhány kivétellel) az elnökség az MMA döntéshozó testülete. Az MMA elnökségének tagjai: az elnök, a két alelnök, a főtitkár és négy, a közgyűlés által három évre elnökségi taggá választott akadémikus.

Felidézték, hogy az október 5-ei tisztújító közgyűlésen újabb három évre alelnökké választották Kiss János balettművészt, koreográfust, míg a másik alelnöki posztot Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja tölti be. Az MMA főtitkára továbbra is Richly Gábor művelődés- és eszmetörténész.

Elnökségi taggá választották Buglya Sándor filmrendezőt, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjét, Haris László fotóművészt, az MMA elnökségének tagját, Kulin Ferenc irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját és Pécsi Györgyi irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját.

Az elnökség irányítja az MMA működését, előkészíti az MMA éves programtervét és felügyeli annak végrehajtását; megtárgyalja az MMA következő évi költségvetésének irányelveit és az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót, továbbá elfogadja az MMA éves költségvetését; gondoskodik a közgyűlés döntéseinek végrehajtásáról – hangsúlyozták.

Mint a közleményben felidézték, Turi Attila elnöki programjában elmondta: a legfőbb feladatai és kötelezettségei között lesz az intézményrendszer hatékonyabb működésének elősegítése és egy kulturális hálózat építése az Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), valamint más művészeti szervezetekkel együtt.

Az MMA új elnöke fő céljai között szerepel egy összművészeti klub létrehozása az Andrássy úti Akadémiai klubban, az Építészet Múzeuma-pályázat sikeres lezárása, majd a terv megvalósítása; az MMA aktív részvétele az úgynevezett “háromezrelékes törvény” végrehajtásában, valamint a regionalitás továbbfejlesztése is – sorolták a közleményben.

A legfrissebb közéleti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top