+ Film

Gyimesi Anna Affrikáta című filmje kapta a fődíjat

Gyimesi Anna

Magyarországi film, Gyimesi Anna Affrikáta című alkotása nyerte idén a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját – közölték vasárnap a szervezők.

A 31. alkalommal megrendezett seregszemle versenyszekciójában a romániai és magyarországi filmesekből, esztétákból és oktatókból álló öttagú zsűri dicséretben részesítette a magyarországi Ulrich Gábor Rekonstrukt című filmjét, illetve különdíjban a romániai Vlad Ilicevici és Radu C. Pop Suruaika című alkotását.

A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a zsűri a romániai Alma Buhagiar Szentimentális nevelés című produkciójának ítélte. A román kulturális minisztérium díját idén is észt alkotó, Kaspar Jancis nyerte Antipolis című filmjével. Marosváráshely város díját a franciaországi Quentin Papapietro: Saintonge-i körforgalom című filmje nyerte.

A jászvásári Luna Color Grade Studio által felajánlott díjat a versenyszekció alkotásai közül a lengyel Tomasz Grzymala A mező, a regionális filmek közül pedig Cecilia Stefanescu Tartsunk távolságot című filmje kapta. A diákzsűri a spanyolországi Carmen Córdoba González Összekötve című filmjét díjazta.

A második alkalommal megszervezett regionális filmek versenyében idén tíz romániai alkotást – hat kisjátékfilmet, két animációt, egy dokumentumfilmet, illetve egy kísérleti filmet – láthatott a fesztivál közönsége. A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Frunza Roland román-magyar koprodukcióban készült Vándorol a pénz című kisjátékfilmjének ítélte a zsűri.

A három évtizedes múltra visszatekintő marosváráshelyi fesztiválra idén 888 rövidfilmet neveztek be, az előzsűrizés nyomán ezek közül 38 alkotást, 16 ország rövidfilmtermésének válogatását vetítették le a november 1. és 5. között a zajló Alter-Native versenyszekciójában. A csaknem tízórás versenyprogram mellett a magyar és román filmipar legfrissebb nagyjátékfilmjeit is levetítették a marosvásárhelyi közönségnek.

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legnagyobb független rövidfilm fesztiválja, 1993-ban indult magyar filmszemleként, versenyprogramjába mára az egész világból fogad alkotásokat. Szervezője a Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), társszervezője az Érted Egyesület.

A legfrissebb filmes hírek

A fődíjas filmről itt írtunk korábban.

Gyimesi Anna új filmje Oscar-jelölésért versenyez

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top