+ Színház

5 színház mutatkozik be a Ráday Utcai Színházi Találkozó programjában

Ráday Utcai Színházi Találkozó

November 2. és 5. között rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozó (RUSZT) előadásait, amelyen öt színház mutatkozik be.

November 2. és 5. között rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozó (RUSZT) előadásait, amelyen öt színház mutatkozik be. A saját programok és vendégelőadások mellett egy különleges, közös alkotás is látható lesz.

Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház, a Stúdió K és a VerShaker produkció az idén is megrendezi közös színházi fesztiválját – közölték a szervezők.

Az új név (reSTART fesztből RUSZT) kifejezi a fesztivál fő funkcióját, magába foglalja a résztvevők lokális identitását, és Ruszt József rendező nevét is megidézi, akinek munkássága, közösségépítő tevékenysége inspirálja a fesztivál alkotóit.

A rendezvényen az elmúlt évben olyan független és vidéki társulatok is bemutatkoztak, akiknek nincs saját játszóhelyük. A RUSZT bekerült a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

A társulatok szándéka a közönségcsere mellett az volt, hogy a fesztiválon erősebben kapcsolódjanak egymáshoz művészetileg is, és átjárhatóságot teremtve megmutassák az egymást kiegészítő, egymással párbeszédbe lépő különbségeket.

Amellett, hogy az összekapcsolódás a látószög tágítására ösztönöz, elősegíti az egyes szakterületek eredményeinek megismertetését is – például a MásSzínház fogyatékkal élő színészekkel készített előadásai a fesztiválnak köszönhetően nagyobb közönséghez jutnak el.
Ezen gondolatok mentén jött létre az 5×5: #szabadaPad projekt és előadás, amelyhez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak.

A társulatok Egressy Zoltán A halhatatlan (Pinceszínház), Fábián Péter Tavaszvárás (Kettőspont), Formanek Csaba A légypapír íze (Itt és Most), Szabó Imola Julianna Pük-pük-pük (MáSzínház), Tóth Réka Ágnes Szent Margit orra (Stúdió K) című jelenetét mutatják be.

A szerzőkkel beszélgetést tartanak a fesztivál nyitóeseményén, az ősbemutatók november 3-án vezetett színházlátogatás során láthatók. Az öt színházból indulva a nézők különböző sorrendben tekinthetik meg az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

A fesztivál kínálatában a saját színházi előadások mellett gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is helyet kaptak.

A Ráday Soho Off Broadway vezetett kocsmatúráján helytörténeti anekdoták ismerhetők meg, megtudható, hogy a ma színházként működő épületek korábban milyen funkciót töltöttek be.

A VerShaker interaktív családi városjátéka a környék felfedezésére hív, a VERSengő városi séta során egy „verskereső térkép” segítségével tájékozódhatnak a résztvevők. A VerShaker produkció a fesztiválhoz versmegfejtő beszélgetéssel (Nagypál Gábor) és kötetbemutatóval (Áfra János) is kapcsolódik.

A fesztiválon az European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA támogatásának köszönhetően külföldi vendégelőadók is részt vesznek. Ír és portugál improvizációs színházi társulatok képviselői érkeznek az Itt és Mostba, ahol workshopokat tartanak és angol nyelvű improvizációs színházi előadásokat játszanak.

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top