+ Film

Reisz Gábor új filmje fődíjat is nyert Chicagóban

Reisz Gábor

A rendező, Reisz Gábor Chicagóban tartózkodik a fesztivál vendégeként, itt értesült a díjakról is. Mert a forgatókönyv is díjat nyert.

fotó: MTI/Mónus Márton

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című film nyerte Chicagóban a nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” elnevezésű fődíjat, illetve a a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is megkapta.

A zsűri indoklása szerint a Magyarázat mindenre „zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.”

A film emellett a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is elnyerte (forgatókönyvírók: Reisz Gábor és Schulze Éva).

„Nagyszerű történet, amely mesterien játszik az elvárásokkal – anélkül forgatja fel az alaptörténetét, hogy valaha is elárulná a közönségét. A forgatókönyv bensőséges módon mutatja be, hogyan válik felnőtté egy fiatal fiú, miközben egy ország rendkívül összetett politikai helyzetét is elemzi.”

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

A rendező, Reisz Gábor Chicagóban tartózkodik a fesztivál vendégeként, itt értesült a díjakról is.

A Magyarázat mindenre október 5. óta látható a magyar mozikban, eddig több mint 36 ezer néző váltott rá jegyet.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top