+ Képzőművészet

Magyarósi Éva: Élni kell, és megpróbálni tisztán látni

Magyarósi Éva

Magyarósi Éva rendkívül sokoldalú alkotó, álomszerű, víziókból építkező művészi világát kamaszkorában versekkel fejezte ki.

Az Ígéret Földje számomra fontos szimbólum, hiszen jelenti mindazt, amit az ember életében célul kitűz – mondja Magyarósi Éva, akinek október 27-én nyílik Tisztán látni című kiállítása a szentendrei Vinczemill Műhely Galériában. Megkértük a képzőművészt, meséljen a Librarius olvasóinak a kiállításról: mit jelent a kiállítás címe, milyen munkákat mutat be, ezeket milyen gondolatok kísérték, mikor összeállította az anyagot?

A kiállítás címe: Tisztán látni, az Ószövetség 4. könyvének egyik főszereplőjének a nevéből érkezik – meséli Magyarósi Éva.

Áron, az ihletett, a tisztánlátó, a bátorság hegye. Az negyedik könyv számomra a sivatagban való barangolás szempontjából a legfontosabb. Az emberek egy olyan közegben barangolnak, ahol a homokvihartól vert tájban a tájékozódás igencsak nehéz. Mégis mennek a céljuk felé, hogy elérjék az Ígéret Földjét. Az Ígéret Földje számomra fontos szimbólum, hiszen jelenti mindazt, amit az ember életében célul kitűz.

Magyarósi Éva

Oded Galor: Az emberiség utazása című könyvében külön fejezetet szentel az Ígéret Földjének megértésére, azzal a világgal azonosítja, amiben éppen mi élünk. Vajon tényleg ezt szerettük volna? Vajon tényleg az az a világ, amit vártunk? Hiszen pillanatnyilag is kétségbeejtő események ráznak bennünket. Van-e ebből kiút? És vajon kinek van igaza? Nehéz tisztán látni, mikor a homokszemek a tekintetünkbe csapódnak, és folyamatosan elhomályosulnak a képek szemünk előtt.

Az indító gondolat a következő animációs filmem gondolati háttere, amit éppen most készítek, rajzi anyaga a kiállításon is látható azok mellet a rajzok és animációk mellett, amit a jövőben egy animációs sorozattá szeretnék összefűzni epizódokként.

Az eddig elkészült epizódok is láthatók a kiállításon, név szerint:

Tundra
Qana utolsó napjai
Tramontana

Mindegyik animációban a protagonisták az adott éghajlati öv, széltípus, és természeti jelenségek megszemélyesítői. Mindegyik animáció egy aktuális problémakört dolgoz fel (anyaság, mindennek elengedése, a távolból érkező ismeretlen jelenségek nyomása…) Mindegyik animációt a szolasztalgia érzése lengi át egy olyan alkotó szemszögéből, aki erősen aggódik a jövőt illetően, mégis folyamatosan küzd hitének megtartásában, hiszen négy gyermekének igyekszik ígérni egy élhető világot. A külvilágból érkező folyamatosan vegyes élményekben igyekszik valamiféle rendet teremteni, megérteni az ok-okozati viszonyokat, és a verziókból felállítani egy olyan horizontot, ami még követhető, és talán látható a következő években is. Élni kell, és megpróbálni tisztán látni.

A kiállításon a három animáció mellett azok képi anyaga látható, ami fontos része az alkotói folyamatoknak.

A Galéria bemutatója Magyarósi Éva művészetéről:

Magyarósi Éva rendkívül sokoldalú alkotó, álomszerű, víziókból építkező művészi világát kamaszkorában versekkel fejezte ki. Később a vizuális művészetek váltak legfőbb alkotói formájává. 2005-ben szerzett diplomát a MOME animáció szakán, diplomafilmje a Hanne elnyerte az Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díját, Lena című filmje a legjobb kísérleti kisjátékfilm lett a 41. Magyar Filmszemlén. Alkalmazott művészi munkái között színházi és filmes díszletek is találhatók, de könyvillusztrációkat is készít. Autonóm alkotói folyamataiban sokszor egy-egy szöveg és történet indítja el, ezt szövi különböző műfajok által narratív történetté. Kollázsok, rajzok, festmények szólnak a lélek belső rejtelmeiről, a sokrétű emberi kapcsolódás lehetőségeiről, a magány és az eltérő szerepkörök közötti szétforgácsolódás pillanatairól. Legújabb animációs filmjeiben az égtájakat személyesíti meg, a Tundra, Qana utolsó napjai, és a Tramontana archaikus hangulatú, szürreális tájakra vezeti el a nézőket. A Vinczemill felkérésére készített grafikai sorozat kollázsai egyedi technikai eljárással készültek, az alkotó egy festéknyomó párnára helyezve rajzol selyempapírra, majd ezeket a rajz részleteket merített papírra kasírozza. A kiállításon a grafikai munkák mellett, festmények és három animációs film is látható.

A kiállítást 27-én pénteken 18 órakor megnyitja: Kopin Katalin művészettörténész

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top