+ Irodalom

Réz András a titokzatos Lukrécia papucsai nyomában

réz andrás

Egy rádióinterjúban Réz András azt is elárulta, a regényt megszületése előtt volt már egy filmötlet a fejében.

Megjelent Réz András Lukrécia papucsai című első ifjúsági regénye a Móra Kiadónál

Termékeny évet tudhat magának az író, akinek Para című szatirikus regénye nyáron jelent meg a Trend Kiadónál, ősszel pedig megérkezett első ifjúsági regénye, a Lukrécia papucsai is. Bár fordítóként már sok gyermekkönyvet köszönhet az apró olvasóközönség Réz Andrásnak, saját gyerekirodalommal most először rukkolt elő.

Kitört a vakáció, csak hét diák lógatja az orrát, akiket a rejtélyes, mindig kénes bűzt árasztó Lutz tanárúr, avagy gúnynevén Plutónium, a természettudományok tanára megbuktatott. A tanár döntése teljes mértékben igazságtalannak és önkényesnek tűnik, az alapvetően jótanuló diákok nem értik, miért érte őket ez a csapás. Legnagyobb pechjükre szüleik sem kíváncsiak a részletekre, szigorú nyári tanulásra ítélik őket a pótvizsgáig. A hét diák próbálna is szorgosan felkészülni, de különböző rejtélyes események folyamatosan megakasztják a tanulást.

A várost különböző csapások sújtják, amelyek mögött a gonosz Plutóniumot sejtik. Szerencséjükre akad egy segítőtársuk a titokzatos Lukrécia személyében, akiről nem tudni, honnan jött és merre tart, de az biztos, hogy nagyon tetszik neki ez a világ, különös tekintettel a használt, levetett papucsokra.

A történet már önmagában kellőképp abszurd és humoros, és Réz András kedélyes mesélő stílusa nagyon jól működik az ifjúsági regényben is. A mesélő érzékelhetően végig összekacsint az ifjúsággal, nagy empátiával fordul kiskamasz főhőseihez, akik mind tanáraiktól, mind szüleiktől sok igazságtalanságok kell elviseljenek.

Egy rádióinterjúban Réz azt is elárulta, a regényt megszületése előtt volt már egy filmötlet a fejében. A filmes hatás jól érzékelhető a fordulatos és meglepő vágásokkal teli cselekményben.

A történet magában hordozza az összes klasszikus mesei elemet. Ilyen például a gonosz Plutónium és a jó Lukrécia galaxisokon átívelő kutya-macska harca, a különleges Hetek szövetsége, akik „jótündér keresztanyjuktól” kapnak mindig segítséget, vagy a főhősökre váró ismétlődő próbatételek. Ezeket a klasszikus mesei formákat töltötte fel Réz András kortárs és naprakész tartalommal, abszurd mesei humorral beszéli el azokat a nehézségeket, amelyekkel egy kiskamasznak ma szembe kell néznie.

Ilyen például a Pustula járvány, amely során mindenki ronda ragyák lepnek el. Pustula csak úgy győzhető le, ha egyáltalán nem törődnek a létezésével, és teljesen megfeledkeznek arról, hogy mindenkit csúnya pattanások borítanak. Pustula legyőzéséhez tehát teljesen át kell tematizálni a közbeszédet, hogy a nyilvánvaló és szemmellátható baj helyett, valami teljesen irreleváns és távoli miatt aggódjanak az emberek. Vagy ott van például maga Lutz tanár úr, aki helyettesítő tanárnak érkezik az iskolába, ahol úgy tűnik, olyan magas a tanárhiány, hogy már megelégednek egy kénes-bűzös furcsa fazonnal is, ha hajlandó elvállalni a gyerekek oktatását.

A könyv tele van számos egyéb áthallásos viccel, egy idő után úgy éreztem, talán kicsit több is, mint amit a műfaja elbírna. Ami viszont biztosan jól rezonál az ifjú olvasóközönséggel, az a regény nyelvi humora, amely főleg Lukrécia nyelvhasználatában jelenik meg, aki nagy igyekezettel próbálja elsajátítani az evilági metaforákat, de sokszor melléfog.

„- Na, torpanjanak csak meg az esküvői vendégek! – hördült fel Lukrécia. – Bocs, azt úgy mondják, hogy álljon meg a nászmenet…”

Az biztos, hogy Réz Andrásnak nem kell a szomszédba kopogtatnia, ha fantáziadús, elborult ötletekkel szeretne megtölteni egy könyvet. Ha a szerzőtől megszokott abszurd humorra számít az olvasó, akkor biztosan nem fogja csalódás érni!

Itt beleolvashatsz a könyvbe!

Az irodalom legfrissebb hírei

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top