+ Képzőművészet

A Jáky-gyűjtemény elképesztő gazdagsága most bárki számára látható

Jáky-gyűjtemény

A legelső és legutolsó teremben olyan művészek kaptak helyet, akik Jáky Balázs számára kiemelkedő jelentőséggel bírnak.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A második világháború utáni műveket mutat be Jáky Balázs műgyűjtő kollekciójából az a kiállítás, amely Vagyok, aki vagyok címmel szombattól látható a Várkert Bazár YBL6 Művészeti Terében.

A Várkert Bazár új kiállítási helyszíne, az YBL6 Művészeti Tér a Déli palotában kapott helyet és egyebek mellett időszaki kiállításoknak ad majd teret, de egyéb programok is megvalósulnak majd itt – hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Kőrösi Gábor, a Várkapitányság Zrt. kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy a következő bő fél évben látható kiállítás a Jáky-gyűjteményből válogatott művekre épül.

Papp Gábor szerint a Várkert mindig is egyfajta képzőművészeti és kulturális központként működött. Strobl Alajos volt az első szobrász, aki saját műtermet nyitott itt, majd helyét jó barátja, Fadrusz János foglalta el 1893-ban. A Várkert Bazárban kapott helyet a Magyar Történeti Képcsarnok és 1890 és 1918 között a női festőiskola – hangsúlyozta Papp Gábor.

Nemes Péter, a Vagyok, aki vagyok kiállítás kurátora azt mondta: Jáky-gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetét 1945-től az 1990-es évekig. A tárlat három alappilléren nyugszik, gerincét az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó alkotóinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása adja.

Jáky-gyűjtemény

Budapest, 2023. október 13.
Érdeklődő a Vagyok, aki vagyok című kiállítás sajtóbemutatóján a Várkert Bazár YBL6 Művészeti Terében 2023. október 13-án. A Jáky Balázs műgyűjtő kollekciójából háború utáni műveket bemutató kiállítás október 14-tõl 2024. június 28-ig látogatható. Jobbról Keserű Ilona Világos kép című műve.
MTI/Hegedüs Róbert

A magyar műgyűjtés hagyománya csaknem 150 éves múltra tekint vissza, a kiegyezést követően kezdetben az arisztokrácia, majd később a nagypolgárság befektetési céllal vásárolt. A műgyűjtés a rendszerváltás után, az 1990-es években kapott új lendületet – magyarázta a kurátor.

Jáky Balázs 2000-es évek végén kezdett műalkotásokat gyűjteni. Dédapja Nikelszky Géza iparművész, festő volt, aki a több mint fél évszázadon át a Zsolnay-porcelángyár egyik tervezőjeként dolgozott. Jáky Balázs gyerekkora óta találkozott olyan grafikákkal és tervekkel, amelyek esztétikai ízlését és érdeklődését nagy mértében befolyásolták. A ma már többszáz alkotást magába foglaló kollekciójából több mint száz alkotást mutatnak be a Vagyok, aki vagyok kiállításon – tette hozzá a kurátor, kiemelve, hogy egy műgyűjtő leginkább az alkotásain keresztül tudja megmutatni önmagát.

A kiállításhoz múzeumpedagógia foglalkozások és tárlatvezetések is kapcsolódnak. A tárlat koncepciója kronológiai sorrendet követ, különféle festőket, festői korszakokat helyeztek egymás mellé, amelyek reflektálnak egymásra – mondta Nemes Péter.

A legelső és legutolsó teremben olyan művészek kaptak helyet, akik Jáky Balázs számára kiemelkedő jelentőséggel bírnak és hosszú időn keresztül a magyar művészettörténeti kánonnak nem voltak részei, köztük Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Tóth Menyhért és Veszelszky Géza. A kiállítás záródarabjaként Türk Péter kérdőjeles sorozatának egyik festményét állítják ki – magyarázta Nemes Péter.

A június 28-ig nyitva tartó tárlaton többek között Vajda Lajos, Anna Margit, Korniss Dezső, Kondor Béla, Ország Lili, Keserü Ilona, Bak Imre, Lakner László, Csernus Tibor, Mengyán András és Molnár Vera munkáival találkozhatnak az érdeklődők.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top