+ Képzőművészet

Ezzel a kozmikusan szürreális képpel nyert Lenkey-Tóth Péter fődíjat

Lenkey-Tóth Péter

Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Lenkey-Tóth Péter 1972-ben született Miskolcon.

MTI/Rosta Tibor

Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár ötödik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Sulyok Gabriella grafikusművész kapta vasárnap az Alföldi Galériában.

Lenkey-Tóth Péter 1972-ben született Miskolcon. Előbb a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát, majd doktori fokozatát is Pécsett védte meg. Ahogy a tárlat anyagát bemutató katalógus előszavában Miklós Péter eszmetörténész fogalmazott, Lenkey-Tóth Péter munkáit egyszerre jellemzi a kiforrott és kimunkált realista ábrázolásmód éppúgy, mint a gondolkodásra késztető és kvázi kozmikus interpretációs távlatokat (is) nyitó szürrealizmus.

Festészete alapmotívumaként a csöndet, s annak megragadásának igényét jelölte meg. Műveiben tudatosan épít a fekete és az élénk színek kontrasztjára, miközben szinte játszi könnyedséggel ábrázolja a dinamikát és a mozdulatot.

A művész elmondta, az idei az első őszi tárlat, melyen kiállít, a korábbi években a nyári határidő miatt mindig lemaradt arról, hogy beadjon műveket. Idén azonban már készült a nevezésre. Úgy fogalmazott, személyisége, érdeklődési köre változásával alakult ki az a képi világ, melyet festményein bemutat. Fekete alapot megjelenő, erős kontrasztokat használó képeit 2008-ban kezdte el festeni, az elmúlt időszakban azonban változtatott ezen.

Mint mondta, régóta foglalkoztatta az a kérdés, hogy az erős helyett hogyan lehet minimális kontraszttal létrehozni hasonló hatást, így tervei szerint a jövő február végén, a Miskolci Galériában nyíló kiállításán a festmények fele már pasztell háttérrel jelenik meg.

A kiállításon 2018 óta osztják ki az életműdíjat, melyet a korábbi fődíjasok közül az adott tárlaton résztvevők egyikének ítélt oda a zsűri. A Sopronban 1939-ben született Sulyok Gabriella előbb a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Fónyi Géza és Barcsay Jenő növendékeként diplomázott, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező-operatőr szakos hallgatója volt.

Lenkey-Tóth Péter

Hódmezővásárhely, 2023. október 8.
Az életműdíjjal kitüntetett Sulyok Gabriella grafikusművész a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján és díjátadóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2023. október 8-án.
MTI/Rosta Tibor

1965 és 1970 között Bagdadban élt, és az Iraki Régészeti Múzeumban dolgozott, kosztümtörténeti kiadványokat rajzolt. 1970 óta újra Magyarországon él, rézkarcokat, egyedi rajzokat és képzőművészeti videókat készít. Grafikáinak tematikája a természeti jelenségek felvillantásától az ókori keleti kultúrák mitikus világának megörökítéséig és továbbadásáig terjed. 1972-től a Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendszeres résztvevője, 2009-ben nyerte el a Tornyai-plakettet.

A tárlat megnyitóján 19 elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Szabó Franciska festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Báhidszki Petra festőművész kapta.

A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Takáts Márton festőművész, utóbbi nívódíjat Henn László András festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Sejben Lajos képzőművész részesült, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Fürjesi Csaba festőművésznek ítélte a zsűri.

A december 3-ig tartó kiállításon 139 művész 174 alkotásával találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A 68. tárlat fődíjasa, Király Gábor, a Rudnay-díjas Vető Orsolya Lia és a fiatal festők nívódíjas Kósa Gergely kiállítása a Tornyai-múzeumban látható.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top