+ Képzőművészet

Megérkezett Hantai Simon remekműve – csak 11 napig látható

Hantai Simon Sárga tabula

Baán László kiemelte: Hantai Simon életművének kiemelkedő darabjával gazdagodott a Szépművészeti Múzeum.

Keresés a weben

Hantai Simon Sárga tabula című remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A világhírű magyar-francia festő özvegyének adományaként érkezett, monumentális festmény csütörtöktől október 15-ig látható a Szépművészeti Márvány csarnokában.

“Hantai Zsuzsa fantasztikus alkotással lepte meg nemcsak a múzeumot, de Budapestet és Magyarországot is” – méltatta az adományozást a festmény csütörtöki ünnepélyes átadásán az intézmény főigazgatója.

Baán László kiemelte: Hantai Simon életművének kiemelkedő darabjával gazdagodott a Szépművészeti Múzeum, amely már 1948-ban vásárolt az akkor fiatal művésztől.

Baán László elmondta, a Sárga tabula nemcsak jelentőségét, de értékét tekintve is kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti szerzeményeinek sorában: a jellegzetes, hajtogatásos, úgynevezett pliage technikával készült kép a műtárgypiacon több száz millió forintot érne.

Hantai Simon Sárga tabula

Budapest, 2023. október 5.
Hantai Simon Sárga tabula (1980) című festménye a Szépművészeti Múzeumban 2023. október 5-én. A világhírű magyar-francia festő özvegye, Hantai Zsuzsa adományaként érkezett, monumentális alkotás október 15-ig látható a múzeum Márvány csarnokában.
MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a monumentális (301 x 489 cm-es) alkotás is az Új Nemzeti Galéria megépítésének szükségességére mutat rá.

A Liget Budapest projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyére tervezett kiállítóhely megvalósítása a gazdasági válságból való kilábalást követően, előreláthatólag 2024-25-ben kezdődhet meg – közölte a főigazgató.

Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze elárulta, hogy a Sárga tabula végül nem fért be abba a terembe, ahol kiállítani tervezték, ezért az épület Márvány csarnokában mutatják be a közönségnek.

Hantai Simon és a Szépművészeti Múzeum kapcsolata régi múltra tekint vissza, hiszen az intézmény már a művész 1948-as disszidálása előtt megvásárolta annak egyik önarcképét, utána azonban évtizedekre megszakadt a kapcsolat.

A már idős Hantait ezért mélyen megérintette, amikor a Szépművészeti ismét azzal kereste meg, hogy vásárolna tőle. A festő ezt követően nyolc művét is a budapesti múzeumnak ajándékozta, leveleket is rejtve a képekbe; ezek a munkák a Szépművészeti 2022-es Hantai-kiállításán voltak láthatók – emlékeztetett Geskó Judit.

Daniel Hantai, a művész fia és hagyatékának egyik gondozója felidézte, hogy édesapja Bián (ma Biatorbágy része) született 1922-ben, festészeti tanulmányait Budapesten, a Képzőművészeti Fősikolán folytatta. Egy 1944. március 15-én elmondott beszéde miatt a németek letartóztatták, ezért 1945 után hősként ünnepelték.

A következő néhány év az alkotói szabadság légkörét hozta el, Hantai azonban rövidesen úgy érezte, ismét “szűkülni kezd a tér”, így feleségével együtt 1948-ban Párizsba emigrált. Életműve nagy részét Franciaországban hozta létre, nem tekintett azonban magára sem franciaként, sem magyarként – közölte.

Daniel Hantai az adományozott képről szólva elmondta, hogy a Sárga tabula 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum retrospektív kiállításán volt látható, de szerepelt a párizsi Fondation Louis Vuitton által a Hantai születésének centenáriumára rendezett, nagyszabású tárlaton is.

Az 1980-ban készült Sárga tabulával immár teljes az ív a Szépművészetiben Múzeum gyűjteményében a fiatalkori Hantai-alkotásoktól az érett remekművekig – mondta el Daniel Hantai.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top