+ Életmód

Életmódváltás lépésről lépésre: tippek és trükkök a tartós változáshoz

életmódváltás

Az életmódváltás nem egyik napról a másikra történik, hanem apró lépésekkel haladunk előre.

Stressz, kiégés, túlsúly, rossz közérzet vagy egyszerűen az elégedetlenség – számos okunk lehet arra, hogy megváltoztassuk az életmódunkat. De hogyan kezdjük neki, mivel érdemes már előre számolni és hogyan lesz sikeres az életmódváltás? Ezekhez adunk most bevált tippeket.

Mi is az életmódváltás?

Az életmódváltás nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, amely során tudatosan változtatjuk meg – lépésről-lépésre – a jelenlegi életmódunkat valamilyen céllal. Ez a cél lehet például az egészségünk javítása, a fogyás elérése, a stressz csökkentése vagy az önbizalom növelése. Az életmódváltás magában foglalhatja az étkezési szokásaink, a testmozgásunk, a pihenésünk, a kapcsolataink vagy akár a munkánk megváltoztatását is.

Az első kérdés és talán a legfontosabb: miben és miért szeretnénk változást elérni? Erre őszintén kell tudnunk válaszolni, hiszen minden eszköz és módszer a motivációnkhoz fog igazodni. Ha lesz háború, lesz terv is –szól a fáma, ez pedig, készüljünk, háború lesz a javából, mégpedig a régi szokásaink ellen. Ehhez viszont terv kell, a jó terv pedig az, ami egyrészt motivál, másrészt kivitelezhető. Ha elég erős a motiváció, akkor a kihívások is könnyebben teljesíthetők. Tehát: mi a célunk az életmódváltással?

Az életmódváltás nem egyik napról a másikra történik, hanem apró lépésekkel haladunk előre. Nem kell mindent egyszerre megváltoztatnunk (bár van, akinek ez hoz eredményt), inkább olyan kis változtatásokat vezessünk be, amelyeket hosszú távon is fenn tudunk tartani.

Hogyan csináljuk, hogy eredményes legyen?

Az életmódváltás nem mindig könnyű, de néhány tippel és trükkel segíthetünk magunknak abban, hogy sikerrel járjunk. Íme néhány javaslat.

Holisztikus szemlélet

Ne csak egy részterületre – például az étkezésre vagy a testmozgásra – koncentráljunk, hanem az egész szervezetünket és a teljes szociális rendszerünket (család, otthon, munkahely) vegyük figyelembe. A testi és lelki egészségünk összefügg egymással, ezért fontos, hogy mindkettőre odafigyeljünk.

Például ha stresszesek vagyunk a munka miatt, akkor nehezebben tudunk lefogyni vagy egészségesen étkezni. Ezért fontos, hogy találjunk olyan módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a stresszt – mint például a meditáció, a jóga vagy egyéb hobbi – és rendezzük a konfliktusokat az életünkben. Lehet, hogy ehhez meg kell hozni néhány halogatott döntést, esetleg túl kell lenni kínos vagy rettegett beszélgetéseken, de ha a stresszfaktort nem azonosítjuk és nem kapcsoljuk ki, akkor hiába a legjobb pszichológus vagy diéta, nem fogunk tartós eredményt elérni.

Tűzzünk ki elérhető célokat!

Ne legyünk irreálisak vagy túlzottan szigorúak magunkkal szemben. Ha túl nagy célokat tűzünk ki magunk elé, akkor könnyen csalódhatunk és feladhatjuk. Inkább induljunk el kisebb és konkrét lépésekkel. Például: ha fogyni szeretnénk, ne azt tűzzük ki célul, hogy 10 kilót adunk le egy hónap alatt, hanem inkább azt, hogy hetente fél kilótól szabadulunk meg.

Szokások, amelyeket meg tudunk tartani

Ne essünk abba a hibába, hogy drasztikusan változtatjuk meg az életmódunkat, és olyan dolgokat csinálunk, amelyeket nem élvezünk vagy nem tudunk hosszú távon fenntartani. Inkább válasszunk olyan tevékenységeket, amelyeket szeretünk, és amelyek beilleszthetők a mindennapi rutinunkba. Például ha nem megy a futás, akkor ne erőltessük, inkább keressünk olyan mozgásformát, amit élvezünk, mint például a tánc, az úszás vagy a kerékpározás.

Keressünk támogatást!

Az életmódváltást nem kell, hogy egyedül csináljuk. Sokat segíthet, ha van valaki, aki támogat és motivál minket, vagy akár csatlakozik hozzánk. Ez lehet a családtagunk, a barátunk, a kollégánk vagy egy csoporttársunk, esetleg a személyi edzőnk vagy egy coach. Ha megosztjuk velük a céljainkat és az eredményeinket, akkor könnyebben tarthatjuk magunkat a tervhez, és büszkébbek lehetünk magunkra.

Legyünk rugalmasak és pozitívak!

Az életmódváltás nem egy egyenes út: tele van kihívásokkal és akadályokkal. A 30 év alatt kialakult szokásokat nem lehet 3 nap alatt megváltoztatni. Nem kell magunkat hibáztatnunk vagy feladnunk, ha néha elcsábulunk vagy visszaesünk. Inkább tekintsük ezeket tanulási lehetőségnek, és próbáljuk megkeresni az okot és a megoldást.

Érezzük, hogy jó úton vagyunk!

Az életmódváltás akkor lesz hasznos, ha jobban érezzük magunkat tőle. Az egészséges életmód áldásos hatását nemcsak fizikailag érezhetjük, hanem lelkileg is: javíthatja az alvásminőségünket, a hangulatunkat, az önbizalmunkat és az energiaszintünket is.

De mindez hatással van a hormonrendszerünkre is, ami befolyásolja az anyagcserénket, az immunrendszerünket és a szexuális funkciókat is. Például a rendszeresen mozgó és egészségesen étkező férfiak gyakran számolnak be az egészséges életmód tesztoszteronfokozó hatásáról. A tesztoszteron egy olyan hormon, amely fontos szerepet játszik mind a férfiak, mind a nők egészségében. Ez a tesztoszteronfokozó hatás segíthet javítani az izomtömeget, az erőt, az állóképességet és a libidót is.

Az életmódváltás nagyszerű döntés, ha szeretnénk egészségesebben élni. De a legtöbb esetben nemcsak az életmód, hanem az egész élet pozitív irányú változásával jár, hiszen az új érdeklődés új utakra visz, az új utakon pedig új emberekkel és akár új tervekkel is találkozhatunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top