+ Irodalom

3 nyertes az Örkény Színház egypercesnovellaíró-pályázatán

Örkény Színház

A díjazott pályamunkákat az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. online felületein jelentetik meg…

Kerekes Gábor, Friedler Magdolna és Szabó Benedek írásai nyerték meg az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. által közösen meghirdetett egypercesnovellaíró-pályázatot.

Az Örkény István Színház és a fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Egis Gyógyszergyár Zrt. a jubileumi év alkalmából több közös kezdeményezést hirdetett. Ezek egyike a tavasszal kiírt egypercesnovellaíró-pályázat, amelynek zsűrizése a közelmúltban zárult le.

A pályázattal a szervezők a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotója, Örkény István emléke előtt tisztelegnek.

A gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű író, akit a forradalommal szolidáris gesztusai miatt szilenciummal sújtott a kultúrpolitika, 1956 és 1963 között dolgozott a gyógyszergyárnál. Ebben az időszakban találta meg saját, jellegzetesen szikár stílusát, ekkor készültek első egyperces novellái.

A most lezárult pályázatra a szervezők olyan, legfeljebb 110 szó terjedelmű szövegeket vártak, amelyek Örkény groteszk szellemében születettek.

A jeligés pályázatra több mint 900 pályamunka érkezett Magyarország mellett Németországból, Romániából, Csehországból, Hollandiából, Finnországból és Kanadából is.

A pályázat elbírálásában az Örkény Színház munkatársai, Bíró Kriszta színművész, valamint Ari-Nagy Barbara és Varga Zsófia dramaturgok vettek részt.

A zsűri három nyertest hirdetett, Kerekes Gábor: Elkél a segítség, Friedler Magdolna: Utasokat nem szállít, valamint Szabó Benedek: A professzor szerencséje című írásait kiválasztva.

A díjazott alkotók az Örkény Színház 2023/2024-es évadára szóló páros színházbérletet nyertek.

A díjazott pályamunkákat az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. online felületein jelentetik meg, a díjak átadása október közepén lesz.

A legfrissebb színházi hírek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top