+ Irodalom

3 nyertes az Örkény Színház egypercesnovellaíró-pályázatán

Örkény Színház

A díjazott pályamunkákat az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. online felületein jelentetik meg…

Keresés a weben

Kerekes Gábor, Friedler Magdolna és Szabó Benedek írásai nyerték meg az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. által közösen meghirdetett egypercesnovellaíró-pályázatot.

Az Örkény István Színház és a fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Egis Gyógyszergyár Zrt. a jubileumi év alkalmából több közös kezdeményezést hirdetett. Ezek egyike a tavasszal kiírt egypercesnovellaíró-pályázat, amelynek zsűrizése a közelmúltban zárult le.

A pályázattal a szervezők a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotója, Örkény István emléke előtt tisztelegnek.

A gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű író, akit a forradalommal szolidáris gesztusai miatt szilenciummal sújtott a kultúrpolitika, 1956 és 1963 között dolgozott a gyógyszergyárnál. Ebben az időszakban találta meg saját, jellegzetesen szikár stílusát, ekkor készültek első egyperces novellái.

A most lezárult pályázatra a szervezők olyan, legfeljebb 110 szó terjedelmű szövegeket vártak, amelyek Örkény groteszk szellemében születettek.

A jeligés pályázatra több mint 900 pályamunka érkezett Magyarország mellett Németországból, Romániából, Csehországból, Hollandiából, Finnországból és Kanadából is.

A pályázat elbírálásában az Örkény Színház munkatársai, Bíró Kriszta színművész, valamint Ari-Nagy Barbara és Varga Zsófia dramaturgok vettek részt.

A zsűri három nyertest hirdetett, Kerekes Gábor: Elkél a segítség, Friedler Magdolna: Utasokat nem szállít, valamint Szabó Benedek: A professzor szerencséje című írásait kiválasztva.

A díjazott alkotók az Örkény Színház 2023/2024-es évadára szóló páros színházbérletet nyertek.

A díjazott pályamunkákat az Örkény Színház és az Egis Gyógyszergyár Zrt. online felületein jelentetik meg, a díjak átadása október közepén lesz.

A legfrissebb színházi hírek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top