+ Film

Titkos abortuszokat hajt végre a kagylószedő asszony az Anyarozsban

Jaione Camborda

Jaione Camborda az első spanyol női rendező, aki elnyerte a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját.

Keresés a weben

Jaione Camborda nyerte el a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót; a rendezvény 71 éves történetében első spanyol női rendezőként vehette át az elismerést.

Jaione Camborda O Corno (Anyarozs) című naturalista drámája a nők közötti szolidaritás története a Franco-diktatúra utolsó éveiben az északnyugat-spanyolországi Galicia tartományban. A helyi, vagyis gallego nyelven forgatott alkotás főhőse egy menekülésre kényszerülő kagylószedő asszony, aki szüléseknél segédkezik, de titkos abortuszokat is végrehajt.

A zsűri különdíját a svéd Isabella Eklöf gyermekbántalmazásról szóló, Kalak című filmje kapta, amelynek operatőre, Nadim Carlsen hazavihette a legjobb fényképezésért járó kitüntetést.

A legjobb rendezésért a tajvani Tzu-Hiu Peng és Ping-Ven Vang alkotópárost jutalmazták, A Journey in Spring című, házasságról és a gyászról szóló költői portréjukért.

Az argentin Marcelo Subiotto és a japán Fudzsi Tacuja (Great Abscence) kapta a legjobb főszereplőknek járó elismerést. Előbbi a Puan című filmben az egyetemi katedráért versengő idősödő filozófiaprofesszort alakít, utóbbi pedig egy demenciával küzdő férfit formál meg.

A zsűri elnöke ebben az évben a francia Claire Denis volt, tagjai Vicky Luengo francia és Fan Ping-ping kínai színésznők, a kolumbiai író-producer Cristina Gallego, Brigitte Lacombe francia fotográfus, Robert Lantos magyar származású kanadai filmproducer és Christian Petzold német rendező.

A cannes-i, a velencei és a berlini fesztivállal együtt a legjelentősebb európai szemlék között számon tartott San Sebastian-i filmfesztivál vörös szőnyegén idén olyan világsztárok vonultak fel mint Juliette Binoche, Jessica Chastain vagy Mads Mikelsen.

A legfrissebb filmes hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top