+ Fotó

Egy családi fotóalbum időbe zárt koporsójának feltárása

Hegedűs 2 László

Hegedűs 2 László: Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem.

1958

2023. október 14-én nyílik Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla díjas vizuális művész, Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

A tárlat a múlt, ez eltűnt idő vizuális feldolgozását jeleníti meg. Egy ismeretlen családi fotóalbum képeinek transzformálásával, egy ismeretlen személy ismeretlen élettörténetének nyomait mutatja be a kiállítási teret betöltő periodikus fázisképeivel.

Valaki, valamikor, valahol. A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában című regényében.

Hegedűs 2 László képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett, felnőtt koráig. Itt megszakad az élettörténet rögzítése és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget. A folytatás lehetséges verzióit Hegedűs 2 a szemlélőre bízza.

„Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem. Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt átváltozott. Egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan. Az albumban egy család exponált napjai követik egymást. A képek önmagukban is árasztanak valamit abból az időszakból, amikor a fotók elkészültek, amit digitálisan transzformáltam át. Ezáltal hangulatában is egy új képi látvány jött létre. A családi album története megszakad, csak a fényképek helyét rögzítő kis képsarkok jelzik az eltűnt expozíciós idő hiányának nyomait. Valahol, valamikor, valakivel, valami történt.”

Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítást október 14-én, szombaton 17 órakor Csanádi-Bognár Szilvia PhD művészettörténész, esztéta nyitja meg. A tárlat november 4-ig látogatható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.

Hegedűs 2 László

A legfrissebb képzőművészeti cikkek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top