+ Színház

Az Örkény Színház, a Weöres Sándor Színház és Cseri Hanna kapta a legtöbb díjat a Színikritikusoktól

cseri hanna

Az este egyéni legjobbja Cseri Hanna bábrendező, énekes-dalszerző lett, aki három díjat vihetett haza a gáláról.

Az Örkény Színház négy, a Weöres Sándor Színház és Cseri Hanna három díjat vihetett haza a Színikritikusok díjainak idei átadóján, amelyet a Katona József Színházban tartottak vasárnap este.

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 44. alkalommal adta át az évad kiemelkedő színházi teljesítményeit elismerő díjakat, amelyekről 21 színikritikus voksa alapján döntöttek.

A szervezet közleménye szerint a várományosok listáján az Örkény Színház volt az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak; ebből négyet díjra váltottak.

Az Örkény Színház The Black Rider című előadása lett a legjobb szórakoztató színházi előadás, és a darab Izsák Lili által tervezett kosztümjei a legjobb jelmez díját is elnyerték. A legjobb férfi főszereplő díja is az Örkény Színházba került Mácsai Pál a Solness-ben nyújtott alakításáért, az ugyanebben a darabban alakított szerepével Szaplonczay Mária a legjobb női epizódszereplő lett.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában volt várományos, ebből három a Forte Társulattal létrehozott Kivilágos kivirradtig című produkciót érintette. Az alkotók ezekben a kategóriákban a legjobbnak bizonyultak: a Horváth Csaba rendezte darab lett az évad legjobb kőszínházi előadása, egyben legjobb rendezése, és a legjobb férfi epizódszereplő, Gyulai-Zékány István is ezzel a művel érdemelte ki az elismerést.

Az este egyéni legjobbja Cseri Hanna bábrendező, énekes-dalszerző lett, aki három díjat vihetett haza: ő rendezte a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadásnak választott Kócos Macskaember-kölyök című darabot a Gólem Színházban, emellett ő lett a legígéretesebb pályakezdő, valamint a legjobb színházi zene díját is átvehette a Budapest Bábszínház Az utolsó bárány című darabjának zenéjéért.

Bíró Bence íróként (A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Magyartenger) és a legjobb független előadás dramaturgjaként kétszer léphetett színpadra (A legjobb független színházi előadás: Ki ölte meg az apámat? ESZME – FÜGE, rendező: Szenteczki Zita, Kovács Domokos,)
A legjobb női főszereplő díját Imre Éva vehette át (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház)

A legjobb díszletért járó elismerés Schnábel Zita révén a Vígszínházhoz került (A kastély).
Különdíjjal értékelték Hoffer Károly munkáját a Dekameron 2023 című előadás bábjaiért.

Három díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozta a céh. Az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész, a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház kapta, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások között a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója bizonyult a legjobbnak.

A budapesti Katona József Színházban szeptember 17-én rendezett díjátadó gála rendezője Guelmino Sándor és Crespo Rodrigo volt, közreműködői pedig a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagjai.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top