+ Zene

New Order: Substance – újramaszterelve

New Order

A néhai manchesteri Joy Division romjain 1980-ban alakult New Order a rockarénák mellett a táncparketteken is komoly sikereket ért el az elmúlt több mint négy évtizedben.

Fotó: Amanda Stronza/Getty Images

Újramaszterelt és bővített formában ismét megjelenik a New Order eredetileg 1987-ben kiadott ikonikus kislemezgyűjteménye, a Substance.

A manchesteri zenekar 1980 és 1987 közötti kislemezei november 10-én jönnek ki újra különböző fizikai és digitális formátumokban, köztük egy négy CD-s változatban a Warner Music gondozásában – tette közzé honlapján a zenekar.

Az eredetileg a Factory Records által kiadott Substance a New Order első – máig legsikeresebb – időszakában megjelent kislemezeket tartalmazza, az A oldalas dalok mellett a CD- és a kazettaváltozatban B oldalas felvételeket is. A gyűjtemény a New Order első, már dupla CD-n is megjelent kiadványa volt 1987-ben; a legenda szerint az is állt a megjelenés mögött, hogy a Factory Records vezetője, Tony Wilson új autójában már volt CD-lejátszó.

A Substance-en természetesen szerepel a Blue Monday, minden idők legnagyobb példányszámban eladott 12 hüvelykes kislemeze, valamint olyan nagy sikerek, mint például a The Perfect Kiss, a Bizarre Love Triangle, a Ceremony vagy a True Faith. Utóbbi a Substance-szel egy időben jelent meg kislemezen, és a 4. helyig kúszott a brit listán.

A mostani, 36 évvel későbbi megjelenéssel egy dupla (kék és piros színű) vinyl és egy szintén dupla audiokazetta kiadáson túl egy négy CD-ből álló pakk is elérhető. Utóbbi az eredeti dupla CD 24 felvételének újramaszterelt verziói mellett a dalok alternatív változatait, extra B oldalakat, valamint egy eddig ki nem adott koncertfelvételt tartalmaz 1987-ből, amelyet a kaliforniai Irvine-ban rögzítettek. Ezen az élő anyagon a New Order valamennyi A oldalas kislemezdalt előadta a Substance-ről.

A gyűjtemény megjelenésével egy időben a Substance-en szereplő két dal, a True Faith és a Blue Monday különböző verziói 12 hüvelykes vinyl formátumban is megvásárolhatóak lesznek.

A néhai manchesteri Joy Division romjain 1980-ban alakult New Order (Bernard Sumner – gitár, ének; Peter Hook – basszusgitár; Gillian Gilbert – billentyűs hangszerek, gitár; Stephen Morris – dob) a rockarénák mellett a táncparketteken is komoly sikereket ért el az elmúlt több mint négy évtizedben. A zenekar 1993-ig hat sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzásúnak számított abban az időben.

A csapat 1993-tól 1998-ig szüneteltette tevékenységét, az idő alatt a tagok különböző projektekben (Electronic, Revenge, Other Two, Monaco) dolgoztak. A visszatérést követően egy új tag, Phil Cunningham gitáros-billentyűs csatlakozása mellett két stúdióalbum (Get Ready – 2001; Waiting for the Sirens’s Call – 2005) készült, majd 2006 végén kivált az együttesből a zenét meghatározó Peter Hook.

2011-ben Tom Chapman basszusgitárossal kiegészülve ismét összeállt a csapat, 2015-ben megjelent egy újabb lemez (Music Complete), és a New Order azóta is járja a világot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top