+ Irodalom

Modern tündérmese vagány Csipkerózsikával

ben miller

Ben Miller új regényét leginkább a 8-12 éves korosztálynak ajánlom, kellően izgalmas, néhol kicsit hátborzongató is…

Megjelent Ben Miller Hogyan lettem mesehős című könyve a Móra Kiadónál

Mit csinál egy királylány? Üvegkoporsóban, ágyban, toronyszobában ül és vár a megmentő hős hercegre, akivel aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ben Miller fogta a Grimm-fivérek klasszikusát, leporolta, csavart rajta egyet és igazi vagány tündérmesét írt, a szerzői utószó szerint saját lányának.

Nem csoda, ha ebben a mesében a lányok, nem csupán antihősök, akik tétlenül várják a megmentőt.
Ben Miller színész, rendező és humorista, mellette pedig több gyerekkönyvet is írt. Legutóbb az Amikor megmentettem a karácsonyt című története jelent meg magyarul a Móra Kiadónál, most pedig itt a népszerű szerző újabb meséje.

A kilenc éves Lana még hisz a mesékben, legjobban pedig azokat szereti, amiket együtt találnak ki a bátyjával, Harisonnal. De sajnos úgy tűnik, Harissont egyre kevésbé érdeklik már ezek a történetek, az iskola mellett nincs ideje a húga bugyuta játékaira. Egy nap Lanáék városában rejtélyes szupermarket nyílik, ami nem csak a felnőtteknek tartogat kecsegtető ajánlatokat, hanem a gyerekeket is gazdag játék- és édességosztály várja. Kiderül, hogy az édességek között bűvös portálok sorakoznak, amelyeken keresztül egy-egy mesébe lehet ki- és bejárkálni. Így kerül Lana és később a bátyja is egy best of Grimm mesébe. Van itt Csipkerózsika, herceg, gonosz boszorkány és Jancsi és Juliska is. Ezek a mesék azonban nem mindig a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” történetek, hanem sötét befejezés vár a hősökre, hacsak Lana és a testvére nem lépnek közbe.

Ben Miller meséje, humoros, lendületes, mindig tartogat egy újabb csavart. Nem túl rámenősen, de elrejtett benne néhány finom tanító jellegű kiszólást is. Például amikor a herceg Lana segítségével megtalálja az alvó Csipkerózsikát, akit nem mer csókkal ébreszteni, hiszen egy alvó embert a beleegyezése nélkül nem lenne tisztességes dolog megcsókolni.

A történet a valóvilág és a mesék világa között ugrándozik, a két világnak Lana és Csipkerózsika a főhősei, akik összefogva mindkét univerzumban nagy tetteket hajtanak végre. Nem csak a mesék világát szabadítják meg a gonosz boszorkány unalmától, hanem Harrisonnak is segítenek visszatalálni saját húgához, a gyermeki képzelőerő varázsaltos világához és a közös játékhoz.

Ben Miller új regényét leginkább a 8-12 éves korosztálynak ajánlom, kellően izgalmas, néhol kicsit hátborzongató is, de a legjobb, hogy átemel a hétköznapokba egy csöpp varázslatot a mesék világából, amibe olyan jó belefeledkezni.

Itt beleolvashatsz a könyvbe

A Móra kiadó korábbi könyveiről írtuk

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top