+ Életmód

Ember Márk, Farkas Franciska, Fenyvesi Zoltán, Illés Fanni, Kemény Zsófi és Nyáry Luca a fiatalok öngyilkosság-szándéka ellen

öngyilkosság

Egy beszélgetés akár életet is menthet, ezért az öngyilkosság-megelőzés világnapján, szeptember 10-ével kezdődően új kampányba kezd.

Az idei év első nyolc hónapjában összesen 1296 olyan megkeresés érkezett az éjjel-nappal, név nélkül és ingyenesen hívható, fiatalokat támogató Kék Vonal lelkisegély-szolgálathoz, amelyben megjelent az öngyilkosság gondolata.

Ezekben a megkeresésekben olykor csak elsuhanó gondolat az öngyilkosság, de előfordulnak olyan esetek is, ahol a serdülőkori depresszió jeleként is megjelenő tartós életérzéssel küzd a fiatal, illetve olyan akut helyzetek is, ahol a gondolatot aktív késztetés, esetleg már életellenes tettek is kísérik, vagy annyira beszűkült állapotban van a megkereső, hogy nem érzi magát biztonságban a saját önagresszív késztetései miatt. Idén már húsz alkalommal a lelkisegély-szolgálat ügyelői riasztották a mentőket a hasonló krízisben lévő fiatalokhoz.

Ezek a számok is alátámasztják, hogy napjainkban a fiatalok mentális jóllétét számos körülmény teszi próbára, köztük a hazánk szomszédságában dúló háború, a koronavírus lenyomatai, a gazdasági bizonytalanság, valamint, az elégtelen számú mentálhigiénés szakember az oktatási és egészségügyi rendszerben.

Egy beszélgetés akár életet is menthet, ezért az öngyilkosság-megelőzés világnapján, szeptember 10-ével kezdődően új kampányban bátorítja az idén 30 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodájával együttműködésben a fiatalokat, hogy merjenek segítséget kérni és beszélni róla, ha nehézségekkel küzdenek.

A témáról szóló videót itt nézheted meg

A kampány nagyköveteként mások mellett Ember Márk, Farkas Franciska, Fenyvesi Zoltán, Illés Fanni, Kemény Zsófi és Nyáry Luca tesznek együtt azért, hogy minél több gyermek, 24 év alatti fiatal és értük felelős felnőtt bízzon a segítségkérés, a segítő beszélgetés és a meghallgatás erejében, valamint tudja, hogy van kihez fordulnia. Ezért mesélnek a saját kamaszkorukól és azt üzenik minden fiatalnak:

„Beszélj róla, ha bántanak, beszélj róla, ha rosszul érzed magad, beszélj róla, ha segítségre van szükséged! Ha nincs megbízható felnőtt a környezetedben, akihez fordulhatnál, a Kék Vonal képzett ügyelői ingyenesen és név nélkül elérhetőek számodra, ítélkezés nélkül meghallgatnak és segítenek, ha szükség van rá.”

A kampány mellett a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársai az UNICEF-fel együttműködésben szeptemberben az öngyilkosság megelőzési lehetőségeiről szóló ingyenes online képzést szerveznek gyermekekkel foglalkozó szakembereknek és szuperviziós csoportos folyamatokkal, valamint edukatív tartalmakkal támogatják a pedagógusokat, gyermekekkel foglalkozó szakembereket és a szülőket, hogy még hatékonyabban tudják segíteni a bajba jutott fiatalokat.

­A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványról

Az idén 30 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a 116 111 számon éjjel- nappal, ingyenesen és név nélkül elérhető lelkisegélyvonalon, valamint a délutánonként és este elérhető chatszobában és levélben várja a gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek megkereséseit. A magyar nyelvű szolgáltatások mellett, tavaly december óta a Kék Vonal a háború elől Magyarországra menekült ukrán fiatalok számára is elérhetővé tette a lelkisegély-szolgáltatásait. Minden kedden és csütörtökön 16.00 és 20.00 között a +36 80 984 590 számon. Részletek: www.kek-vonal.hu

A közélet legfrissebb hírei

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top