+ Képzőművészet

Velencei Üveghét 2023

Velencei Üveghét

A történeti üvegkiállítás tematikus egységekben nyújt ízelítőt a tervezett kutatómunka spektrumából – Velencei Üveghét

Szakmai napot tart hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítóterében a Velencei Üveghéten.

A szeptember 2. és 15. között megvalósuló Üveghét keretében a szakmai napot hétfőn 15 órától rendezik meg
Antonellaa Magaraggi, az Ateneo Veneto elnöke és Turi Attila, az MMA alelnöke köszöntőjét Richly Gábor, az MMA főtitkárának előadása követi. Az érdeklődők megismerkedhetnek az MMA teljes intézménycsaládjával, szerteágazó tevékenységével, nemzetközi kapcsolatépítési törekvéseivel és eredményeivel.

A köztestület kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a magyar szellemi és művészeti élet meghatározó folyamatait, támogatja a kortárs művészeti alkotások hazai és nemzetközi bemutatását.

Ösztöndíjak, pályadíjak kiírásával és más utakon is támogatói szerepet vállal a magyar művészeti életben, különösen a fiatal művészek és alkotásaik népszerűsítésével.

Az idén több MMA-művészeti ösztöndíjas – Koós Daniella, Sipos Balázs, Soltész Melinda, Telegdi Balázs – műveivel is találkozhat a közönség a hetedik alkalommal megrendezett üvegművészeti seregszemlén.

Délután 4 órától szakmai kerekasztal-beszélgetésen Hefter László üvegművész, Lukácsi László üvegszobrász, az MMA rendes tagjai és három ösztöndíjas kiállító művésze, Koós Daniella, Sipos Balázs és Telegdi Balázs, a kortárs üvegművészettel kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseket vitatják meg.

A szakmai programhoz kapcsolódik Sík Attila neurobiológus, agykutató, a Birminghami Egyetem professzora, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Intézetének alapítója és Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, a Glass Art NOW! kiállítás kurátora, aki a Velencei üveg hatása a magyar üveg történetére címmel tart előadást.

Sík Attila jelentős történeti üveggyűjteménnyel és kortárs üvegművészeti alkotásokkal is rendelkezik. A tudomány és az üvegművészet találkozásáról, egymásra hatásáról is szó lesz a magyar üvegművészet történetét bemutató előadásán.

A The Venice Glass Week nemzetközi zsűrijének felkérésére a Bohus-Lugossy Alapítvány képviseli a kortárs magyar üvegművészetet az idei üvegművészeti seregszemlén.

A rendezvény látogatói két kiállítási helyszínen is találkozhatnak a magyar üvegművészet remekeivel szeptember 2. és 15. között.

A The HUB  (palazzo Loredan) a velencei üvegművészeti fesztivál központi kiállítási és rendezvényhelyszíne, ahol öt magyar üvegművész – Gáspár György, Kóródi Zsuzsanna, Lukácsi László, az MMA rendes tagja, Varga Dóra és Sipos Balázs, az MMA művészeti ösztöndíjasa – alkotásai láthatók.

Az Ateneo Veneto Aula Magna kiállítótere most először fogad be üvegművészeti kiállítást: az MMA szakmai és anyagi támogatásával megvalósuló Glass Art NOW! című csoportos tárlatot, amely a magyar üveg „ezer évét” a legújabb kortárs törekvésekkel párba állítva ismerteti meg a közönséggel.

A Glass Art NOW! mintegy ötven művész csaknem száz kiállított tárgyán keresztül mutatja be az üveg természetéből kiinduló innovatív gondolkodást és megvalósítást.

A Bohus-Lugossy Alapítvány célul tűzte ki a Kárpát-medencei üvegtörténeti kutatómunka megkezdését „a magyar üveg ezer éve” munkacím alatt, amelyhez hazai és Kárpát-medencei intézményekkel kezdeményezett együttműködést.

A történeti üvegkiállítás tematikus egységekben nyújt ízelítőt a tervezett kutatómunka spektrumából a Janus Pannonius Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Dornyai Béla Múzeum és magángyűjtemények tárgyai által.

A történeti üvegek kulcstárgyai az intézmények gyűjteményeiből rendeződtek tematikus egységekbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján városok nevei alá. „A látogató Pantocsek Leó Valentin irizáló üvegeitől és opálüvegeitől Griegl, Sovánka, Stanek, Báthory, Horváth, Smetana, Bohus, Lugossy alkotásain át juthat el a legújabb kortárs törekvésekig.

Az MMA-művészeti ösztöndíjasainak munkái virtuális kiállítótérben is megjelennek. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza, a Hild-villa 3D másolata, mint kiállítótér, első alkalommal nyitja meg virtuális kapuit a The Venice Glass Week alkalmából. Az olasz városban kiállító Koós Daniella, Sipos Balázs, Telegdi Balázs alkotásai szeptember 12-től láthatók a virtuális kiállítótérben ITT.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top