+ Design

A METU képviseli Magyarországot a Helsinki Design Héten

METU designfesztivál

METU a Helsinki Design Héten

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli Magyarországot Észak-Európa legnagyobb designfesztiválján, a Helsinki Design Héten szeptember 8. és 17. között.

A csaknem száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a design és az építészet területén dolgozó szakembereket és a látogatókat. A Helsinki Design Hét központi témája idén a kreatív történetmesélés lesz, ezt tükrözi a fesztivál címe is: „Egyszer volt, hol nem volt.

A szervezőkről ITT olvashatsz bőveben.

A Helsinki Design Hét a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban. A programsorozatban kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok, divatbemutatók és még sok minden más is szerepel.

A METU From Sketch to Screen című kiállítása a fiatal animációsfilm-készítő generáció vizuális elképzeléseit, mondanivalóját és technikai tudását mutatja meg öt kisfilmmel és két mozgáspróbával.

A bemutatkozás célja, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációsfilm-készítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, stop-motion és kísérleti megközelítésekbe.

A kiállításon kívül egy kerekasztal-beszélgetés szerepel még a magyar programban, amelyben egy igen aktuális és égető kérdést járnak majd körbe, nevezetesen az arculattervezés, a vizuális megjelenés és az animációs tervezés mesterséges intelligenciával való kapcsolatát. A digitális megoldások elterjedése sorsdöntő változásokat hozott a designerek életébe és alapjaiban változtatta meg a vizuális történetmesélést.

A színek, a grafikai stílus és a dinamika mind üzenetközvetítő erővel bírnak, és kulcsfontosságúak egy esemény arculatának kialakításában, ahogy egy animációs film esetében is. Az emberi kreativitás és érzékenység nélkülözhetetlen egy művészi produktumhoz, mégis egyre több olyan alkotást láthatunk, amelyet mesterséges intelligencia segítségével terveznek meg.

Az izgalmasnak ígérkező szakmai beszélgetés az AI használat határait, lehetőségeit és korlátait igyekszik feltérképezni az alkotás folyamatában. Olyan kérdésekre próbálnak választ találni mint, hogy segíti, vagy épp megnehezíti-e a tervezési folyamatot az AI, illetve, hogy lehet a mesterséges intelligenciát jól használni. Szó lesz arról is, hogy egy online arculat hogyan állja meg a helyét egy offline esemény esetében, illetve, hogy milyen vizuális megoldások teszik emlékezetessé az animációs filmeket, és ezen a téren milyen változásokat hozhat a mesterséges intelligencia.

A METU tárlata szeptember 8-án nyílik a Helsinki Design Héten, majd a rendezvény után október 13-ig a Helsinki Liszt Intézetben lesz látogatható.

A Helsinki Design Héten az alábbi animációs kisfilmeket és bábos mozgáspróbákat mutatják be:  

Teljes filmek: 

  • Bárczy Örs: Hey Deer!
  • Mészáros Bori: The Last Yeti
  • Rebák Tamás: Escape Velocity
  • Palotás Adél: Lights
  • Bartis Bálint: A paraszt és az uborkák

Mozgáspróbák: 

  • Kiss Nóra és Jenei Dorottya: Házasbárd
  • Géczi Johanna és Graur Dóra: Édes Álom
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top