+ Színház

Vidnyánszky Attila visszautasította a Színikritikusok díjjelölését

Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója levélben utasította vissza a Színházi Kritikusok Céhétől kapott jelölést. A Céh válaszolt.

Keresés a weben

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója levélben utasította vissza a Színházi Kritikusok Céhétől kapott jelölést a kritikusdíjra, amelyet a színház Don Juan című előadásának díszletéért kapott. A levélre a Céh válaszolt.

Vidnyánszky Attila a Színházi Kritikusok Céhének írt levele:

Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Meglepődve tapasztaltam, hogy céhük a 2022-2023-as évad Színikritikusdíjára a Nemzeti Színház egyik produkciójának alkotóit is jelölték. Azért ért váratlanul ez a nevezés, mert korábban Tompa Andreával levélben közöltem, hogy a Színházi Kritikusok Céhe jelölési eljárását hosszú évek óta szakmaiatlannak és politikailag motiváltnak tartom, és a Nemzeti Színház vezetőjeként nem szeretném semmilyen módon legitimálni ezt az ideológiai szándékot. Mivel meglátásom szerint az elmúlt években sajnos nem történt változás a céh tendenciózus eljárásában, ezért arra szeretném kérni Önöket, hogy tartsák tiszteletben korábbi kérésemet.

Ebben bízva üdvözlettel:

Vidnyánszky Attila
vezérigazgató

Nemzeti Színház

A Színházi Kritikusok Céhének válasza Vidnyánszky Attilának:

Tisztelt Vidnyánszky Attila!

A Színikritikusok díjának szavazati struktúrája immár több mint negyven éve úgy működik, hogy minden egyes szavazásra jogosult kritikus külön szavazólapot kap, amelyen a többiektől függetlenül írja be saját jelöltjeit minden egyes kategóriában. Ezt végül a szavazatszámlálók összesítik, az eredményt pedig csak ők ismerik egészen a díjátadó napjáig. A díjátadó után hagyományosan az összes szavazólapot nyilvánosságra hozzuk, amelyet minden évben a Színház folyóirat (az idei évtől a szinhaz.net) tesz közzé. Ezt a rendszert azért alakítottuk ki már a kezdetekkor így, mert úgy gondoljuk, ez tükrözi a lehető legtisztábban, legigazságosabban, és ami még fontosabb: a leginkább átláthatóan az összes szavazó céhtag véleményét az adott évadban.

Mivel tehát a folyamat szuverén kritikusok egyéni ízlésén alapszik, semmilyen körülmények között nem áll módunkban visszavonni a Numen / For Use és Ivana Jonke jelölését. Nem lehetséges megmásítani, hogy a színikritikusok az évad mely teljesítményét tartják a leginkább kiemelkedőnek, akkor sem lenne az, ha maguk a jelöltek kérnének minket erre.

Üdvözlettel,
a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top