+ Képzőművészet

Mégsem kap szobrot Musztafa Kemal Atatürk Prágában

Musztafa Kemal Atatürk

Törökország Musztafa Kemal Atatürk prágai szobrát a török állam megalakulásának október végi 100. évfordulóján szerette volna felavatni.

Keresés a weben

Nem kap szobrot Prágában Musztafa Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítója és első elnöke. A cseh főváros 6., kerülete, amelynek vezetését Egemen Bagis prágai török nagykövet az év elején szólította meg a szoborállítás ügyében, a török kérést hivatalosan elutasította – közölték hétfőn a kerület weboldalán.

Törökország Musztafa Kemal Atatürk prágai szobrát a török állam megalakulásának október végén esedékes 100. évfordulóján szerette volna felavatni.

“A kérést részletesen megvitattuk, és konzultáltunk a cseh külügyminisztériummal is.

Mindezek alapján a döntés az, hogy a szobrot nem állítjuk fel” – közölte Jakub Stárek, a prágai 6. kerület polgármestere a honlapon. Stárek saját nyilatkozata szerint az elutasító döntésről már tájékoztatta a török nagykövetet.

A Deník N című független napilap értesülései szerint három méter magas szoborról lett volna szó, amely másfélméter magas talapzaton állt volna.

Musztafa Kemal Atatürknek jelenleg nincs szobra Csehországban. A török fél már 2015-ben kezdeményezte egy szobor felállítását a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, ahol az egykori elnök 1918-ban gyógykezeltette magát. A kezdeményezés a helyi örmény közösség tiltakozása következtében megbukott.

Marek Jandák történész a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa a Novinky.cz hírportálnak azt mondta: az elutasítások oka az, hogy Atatürk felelős volt az 1922-ben végrehajtott erőszakos fellépésért, amely az örmények ellen 1915 és 1918 között lezajlott etnikai tisztogatás túlélőit sújtotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top