+ Film

Libertate ’89 – Hogyan csapott össze a Ceausescut védő Milíciával és Securitatéval a fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg?

Libertate '89

A Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez.

Keresés a weben

A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu Libertate ’89 – Nagyszeben című, román-magyar koprodukcióban készült filmje. Somogyvári Gergő, Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Szelestey Bianka és Erhardt Domonkos alkotásai a fesztivál dokumentum-, rövid- és diákfilmes versenyprogramjaiba kaptak meghívást.

A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben jelentős magyar részvétellel készült és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán.

Az NFI támogatásával készült Libertate ’89 – Nagyszeben című filmnek augusztus 14-én az alkotók részvételével a Szarajevói Nemzeti Színházban lesz a nemzetközi premierje.

A közlemény szerint az augusztus 11-től 18-ig tartó szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint 100 ezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg.

A Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, amelyekben a Ceausescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval. A film első bemutatója Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) volt, ahol elnyerte a fesztivál legnépszerűbb román filmjének járó díjat.

A Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál).
A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a zeneszerző Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben.

Az alkotás vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József.

A filmet Magyarországon a tervek szerint novemberben mutatják be.

A szarajevói fesztiválon további magyar alkotások is szerepelnek. A dokumentumfilmes versenyprogramban indul Somogyvári Gergő Fanni kertje című munkája, míg a rövidfilmes mezőnyben Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban és Annecyban is díjazott animációs filmje.

A diákfilmek versenyébe Gyimesi Anna Falling éd Szelestey Bianka Pragma című alkotása, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje kapott meghívást.

A Műanyag égbolt című sci-fi animáció a fesztivál In Focus programját gazdagítja, és további két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz a szarajevói fesztivál: Prikler Mátyás Hatalom és Brandon Cronenberg Infinity Pool című filmjét.

Az idén is a szarajevói fesztivál keretében tartják a Talents Sarajevo elnevezésű szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal – Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton – kapott meghívást.

A fesztiválról bővebb információ itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top