+ Képzőművészet

1000 szalmaszálból készítették el a Bazilika aratókoszorúját

bazilika

A könyörgést követően Kovács atya áldást mondott az aratókoszorúra, amely október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében.

MTI/Kovács Tamás

Csaknem egy hónapon át fonták Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült aratókoszorút, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között helyeztek el a budapesti Szent István Bazilika oltárán.

A Magyarok Kenyere program 2018 óta hagyományos és kiemelt eleme a magyar gazdák összefogását jelképező monumentális aratókoszorú megfonása, amelyet az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból készítenek – közölte a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.

Az idei, mintegy 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke; Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke; Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Gazdasszony tagozatának elnöke; Nagy Sándorné iparművész; Bata Sándorné és Pongor Gábor Lászlóné hajdúnánási szalmafonó asszony; Berencsi Mária, a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője; valamint Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője mutatta be a Szent István Bazilikában.

bazilika

Budapest, 2023. augusztus 7.
Kovács Zoltán plébános helyettes megáldja a magyar gazdák összefogását jelképezõ, a Magyarok Kenyere program keretében készült aratókoszorút a Szent István-bazilikában 2023. augusztus 7-én.
MTI/Kovács Tamás

„Az aratókoszorúval fejezzük ki köszönetünket a magyar gazdáknak, akik a kockázatokat vállalva idén is megküzdöttek a termésért”

– fogalmazott Jakab István. Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébánoshelyettese, Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, malmokra, pékekre és az asszonyokra, majd a könyörgést követően áldást mondott az aratókoszorúra, amely október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében, és az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenetben is.

Az aratókoszorút kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok, kalászok díszítik. Fő alkotórésze az „Isten szeme”, amely a teljesség, az egység, a harmónia, egyben az Isten gondviselő oltalmának kifejezője.

A tizenhét darab elem a kitartás számát mutatja és az együttérzést, a felelősséget, a lelki tudatosságot, a bölcsességet szimbolizálja, illetve magában hordozza a nehézségeken való felülemelkedés üzenetét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top