+ művészet & politika

Csák János visszavonta a Zeneakadémia rektori pályázatát, de a döntés továbbra is az övé

Csák János

A Magyar Zenei Tanács elnöksége üdvözli Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését, hogy visszavonta a pályázatot.

A Magyar Zenei Tanács elnöksége üdvözli Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését, hogy visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatát – közölte a szervezet csütörtökön.

„Bízunk abban, hogy az új pályázat már a zeneművészet egyetlen területét sem fogja diszkriminálni – ez nemcsak az európai gyakorlatban lenne példátlan, de egyértelműen károsan hatna az új rektor egyetemen belüli elfogadottságára is”

– emelik ki a közleményben.

Ahogy a Zeneakadémiának is szüksége van arra, hogy minél több és jobb pályázat, azaz gondolat és jövőkép közül választhasson, ugyanúgy a pályázatba sok munkát fektető jelöltek is megérdemlik, hogy valódi versenyben mérethessenek meg, és kellő legitimitással kezdhessék el a munkát.

Egy nyílt, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő pályázat semmi módon nem csorbítja a döntéshozó (Csák János) szabadságát, ellenkezőleg, éppen ez ad számára lehetőséget egy valóban szabad és legitim döntés meghozatalára – hangsúlyozzák a közleményben.

Félrevezetőnek és károsnak tartanak minden olyan megnyilvánulást, amely politikai felhangot szeretne adni egy olyan fontos és kizárólag szakmai kérdésnek, mint a Zeneakadémia jövője.

A valóban kritikus helyzetben lévő hazai zeneoktatás reformja olyan kérdés, amely minden magyar muzsikust közvetlenül érint, és amelyet csak a teljes zeneoktatási rendszer kontextusában lehet és érdemes vizsgálni – zárják a közleményt.

Az 1990-ben alapított Magyar Zenei Tanács csaknem félszáz tagszervezetén keresztül a teljes hazai zenei szektort képviseli a zeneiskoláktól a hangversenyrendezőkön át a nagy állami intézményekig és forprofit szereplőkig. Az Európai és a Nemzetközi Zenei Tanács teljes jogú tagjaként segíti a hazai szereplők nemzetközi kapcsolódásait és részt vesz a zenei szektor szabályozói környezetének alakításában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top