+ Színház

1972-ben történt utoljára ilyesmi

Kovács Zsolt Vencel

Utoljára Markó Iván kapott itt több éves szerződést, idén augusztustól Kovács Zsolt Vencel lesz az, aki a Béjart Balettben szerepel.

Több mint ötven éve nem volt arra példa, hogy magyar táncos állandó szerződéssel dolgozhasson a világhírű Béjart Balettben. Utoljára Markó Iván kapott itt több éves szerződést, idén augusztustól Kovács Zsolt Vencel lesz az, aki Svájcban képviseli a magyar táncművészetet.

A fiatal szólista eddig a Litván Nemzeti Balettben dolgozott, egyes társadalmi problémákat feldolgozó önálló művészeti akcióival pedig több alkalommal szerepelt a nemzetközi sajtóban, így például a New York Timesban is.

Mint ismert, a svájci társulatot 1987-ben Maurice Béjart (1927-2007) alapította. Nevéhez kétszázötven koreográfia, köztük negyvennél is több egész estés balett fűződik. A Béjart Balett Lausanne jogelődje, a XX. század balettje (Ballet du XXe siècle), ennek volt tagja Markó Iván is több éven át. A társulat jelenleg is a világ egyik legnagyobb presztízsű balettformációja, melyet 2007 óta a Nijinsky dijas Gil Roman vezet.

A magyar szólista lapunknak elmondta, a társulat ezen a nyáron a világ jelenlegi leghíresebb táncosával, Roberto Bolleval dolgozik együtt. Valamennyi előadásra már hónapokkal az esemény előtt nehéz volt jegyet szerezni. Jövőre a társulat Kovács Zsolt Vencellel együtt utazik turnéra Párizsba, Brüsszelbe Dortmundba és Bonnba is.

Elmondása szerint sok olyan magyar táncművész van, akiről itthon kevesebbet hallani, de nevük tömegeket vonz külföldön egy-egy előadásra, jó példa erre Simon István, aki állandó vendége a legrangosabb balettgáláknak és fesztiváloknak szerte a világon. Partnerei közt a Bolshoi, a Royal Ballet és az Opera de Paris sztárjai egyaránt ott vannak. Ugyanakkor a fiatal magyar szólista úgy véli, a hazai balettélet egyik csúcspontja akkor volt, amikor a világsajtó is a magyar táncosoktól volt hangos.

„Annak idején a nemzetközi táncújságokban évente megjelent egy toplista, azokról állították össze a zsurnaliszták, akiket a legjobb táncosnak tartottak. Sok éven át három név állt a felsorolás élén: Mihail Barisnyikov, Vlagyimir Vasziljev, Keveházi Gábor.”

Kovács Zsolt Vencel szerint ilyen toplisták élére a jövőben ismét felkerülhetnek a magyar táncosok, ám ehhez a technikai tudás mellett, olyan készségek elsajátítására is szükségük lehet a művészeknek, amelyek megkönnyítik a XXI. századi munkavállalást.

Olyan tudományterületeken is jártasságot kellene szerezniük a fiatal táncosoknak, mint például a kommunikáció, a tárgyalástechnika, ismereteiknek ki kellene terjednie a tudatos networkingre, de arra is, hogy nemzetközi pénzügyi, egészségügyi és társadalombiztosítási ismereteik legyenek. Az ilyen típusú ismereteknek köszönhetően nem csak profibb táncosok, de boldogabb előadóművészek is lehetnek a jövőben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top