+ Képzőművészet

Eszik Alajos születésnapi kiállítása csodástestű nőalakokkal

Eszik Alajos

Eszik Alajos munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Modern Képtár, az Óbudai Múzeum

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi munkacsoportjának első rendezvényeként Eszik Alajos grafikusművész alkotásaiból nyílik ÉLET=RAJZ’70 címmel kiállítás pénteken a Csongrád Városi Galériában – írta az MMA regionális munkacsoportja.

Eszik Alajos

A július 14-én hetvenedik születésnapját ünneplő művész jubileumi tárlata az első olyan művészeti esemény a Dél-Alföldön, amely az MMA idén megalakult, szegedi regionális munkacsoportjának támogatásával valósul meg.

Eszik Alajos Kiskunfélegyházán született és Szegeden nőtt föl. Gyermekkora óta szenvedélyesen rajzol, és ezt a szenvedélyt éltető erőnek tartja. 1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, a sokszorosító grafika szakon. Mesterei Iván Szilárd és Raszler Károly voltak. Harminchat éven keresztül tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd annak jogutódján, a Képzőművészeti Egyetemen. Ezen kívül egy évtizedig óraadó tanárként dolgozott a szegedi egyetem művészeti tagozatán.

Grafikus művészként határozza meg magát, aki az összes hagyományos grafikai technikával – rézkarc, aquatinta, mezzotinto, hidegtű, litográfia, szitanyomat, linómetszet – dolgozik, és tanítja is ezeket. Ezen kívül fest is akvarellel, olajjal, de magát elsősorban rajzoló embernek tartja.

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Modern Képtár, az Óbudai Múzeum, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a Szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményében és a Képzőművészeti Egyetem Archívumában.

Csongrádhoz hosszú kapcsolat fűzi a május 24-én az MMA levelező tagjává választott művészt. Három önálló kiállítása volt a városban, ösztöndíjasként dolgozott a művésztelepen, és egyetemi osztályaival nyári gyakorlatokon is rendszeresen járt a Tisza-parti városba. A Szög-art művészeti egyesületnek alapítója és máig aktív résztvevő kiállítója.

A július 25-ig látogatható kiállításon főleg az utolsó két-három évben készült munkái láthatók.

Eszik Alajos

Csodástestű nőalakjai akár a kígyótestű nők a cirkuszban minden kifacsart pózt bemutatnak, szóval e nők az életnek többnyire nem dédelgetett, inkább sajnálatra méltó szereplői. Eszik a mindennapok hőseit idézi fel attribútumaik (mackó, bot, dinnye. labda) társaságában. Ők az öt percig sztárok, ők a küzdők és elbukók. Eszik alakjai és jelenetei kiemelődnek a hétköznapiságból egy-egy nonszensz okán (ezek zömmel parabolák, tantörténetek) majd visszasüllyednek magánylétükbe.

– írta Sinkó István egy ez év januárjában megjelent kiállításáról a bah.39. hu oldalon

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top