+ PR-cikk

Melyek a legfontosabb halkímélő eszközök?

halkímélő

A halkímélő eszközök tudatos alkalmazása szerencsére egyre több horgász részéről számít bevett gyakorlatnak. Persze az is kétségtelen, hogy még mindig lenne miben fejlődni ezen a területen.

Kezdésként nem árt, ha minden horgász megismeri, hogyan és milyen eszközökkel lehet egyszerre eredményes, mégis kíméletes a peca. A cikkben ehhez igyekszünk részletes iránymutatást biztosítani.

Miért üdvözlendő dolog a halkímélő eszközök használata horgászatoknál?

Elsősorban az úgynevezett “catch and release” szemléletmód jegyében. Vagyis azzal a megfontolással, hogy tiszteljük a halat, méltó ellenfélként tekintünk rá, és úgy bánunk vele, hogy védjük a testi épségét.

Márpedig ehhez elengedhetetlen például a Cheapfishing halkímélő eszközök kategóriáján belül elérhető termékek ismerete és használata. Azért, hogy a megakasztás pillanatától a visszaengedésig a halak a lehető legkisebb veszélynek legyenek kitéve.

Minél nagyobb testű példányokról van szó, annál inkább kulcsfontosságú ez a fajta megközelítés. Szerencsére egyre több vízterületen követelmény, hogy a halkímélés eszközei ott legyenek a horgászok keze ügyében.

Melyek a legfontosabb halkímélő eszközök?

Az egyik elengedhetetlen darab a pontymatrac. Lényege, hogy a szákba terelt ponty, amur, tokhal vagy egyéb példány a horogszabadítás ideje alatt puha, kipárnázott felületen legyen. Így akkor sem sérül túlzottan, ha nehezen viseli a szárazföldön létet.

Haladóbb megoldás az úgynevezett pontybölcső használata. Ez sokkal inkább olyankor elengedhetetlen, amikor egy-egy termetesebb, kapitális egyed kerül horogra. Pláne mérlegelés, illetve fotózás közben jelentkezhet a hasznossága.

Nem elhanyagolható szempont, hogy legyen a kezünk ügyében szájfertőtlenítő spray is. Ezáltal a horog ütötte sebet hatékonyan le tudjuk kezelni, és óvni tudjuk a halakat. Így idővel nemcsak nekünk, hanem mások számára is élményt jelenthet a megfogás, miközben az uszonyos baj nélkül kerülhet vissza az éltető elemébe.

A halkímélés valójában a felszerelés összeállításával kezdődik

Avagy olyan formában is össze tudjuk állítani a horgászfelszerelést, hogy a fárasztás első pillanatától kezdve biztosított legyen a kíméletes bánásmód. Jó példa erre a monofil előkezsinór vagy a kisebb, szakáll nélküli horgok használata.

Nem mindegy az sem, hogy milyen a fárasztási technikánk. Ha nem erőltetjük túlzottan a dolgot, és nem tépjük fel a megakasztott egyedeket a mederfenékről, akkor ők is kevésbé fognak sérülni.

Ha egy mód van rá, használjunk sűrű szövésű merítőhálót, ami kevésbé sérti a pikkelyeket. Szákolás után szabadítsuk ki a horgot gyorsan, és igyekezzünk a mérlegeléssel, valamint a fotózással. Aztán ha megvagyunk, akkor engedjük vissza a kifogott példányt, lehetőleg minél előbb.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top