+ Történelem

Óriási őskori fejszéket találtak a Medway folyó völgye feletti dombom

őskori

A lelőhely a régészek feltételezése szerint Nagy-Britannia kora őskori időszakára utalnak vissza, amikor a neandervölgyi emberek megjelentek

fotó: UCL Archaeology South-East/PA

Nyolcszáz darab, több mint 300 ezer éves őskori kőeszközre bukkantak egy Kent megyei ásatáson Nagy-Britanniában, a leletek között az országban eddig felfedezett legnagyobb ősi eszközök kerülhettek felszínre – írta a The Guardian című brit napilap hírportálja csütörtökön.

A University College London egyetem kutatói a Medway folyó völgye feletti domboldalon végzett ásatáson jégkorszakbeli üledékben bukkantak rá a több száz kőszerszámra.

A leletek sorát két darab, lábfej nagyságú, kovakőből készült penge is gyarapítja, melyeket vélhetően fejszeként használtak. Ezek két szimmetrikus, élesre pattintott oldala hosszú élbe találkozik, s meglehetősen súlyosak, a régészek szerint így leginkább állatok feldolgozására voltak alkalmasak.

Letty Ingrey, a UCL Régészeti Intézetének vezető archeológusa elmondta, hogy a leleteket általában akkor nevezik „óriásinak”, ha meghaladják a 22 centimétert, a mostani leletek között pedig két ilyen is van. Ezek közül a nagyobbik 29 és fél centiméteres, amely Ingrey szerint a leghosszabb ősi eszköz, amelyet Nagy-Britanniában találtak.

őskori

A Medway folyó

„Ezek a kézi fejszék olyan hatalmasak, hogy nehéz elképzelni, miként tudták könnyedén használni” – mondta a régész, hozzátéve: az is lehet, hogy ezek a tárgyaknak inkább szimbolikus, az erőt és ügyességet jelképező szerepe volt, mintsem praktikus rendeltetése.

Az egyelőre nem világos, hogy az emberelődök csoportja használta a fellelt eszközöket. A lelőhely a régészek feltételezése szerint Nagy-Britannia kora őskori időszakára utalnak vissza, amikor a neandervölgyi emberek megjelentek, és vélhetően más, a térségben élő embercsoportokkal is osztoztak a területen.

A tudomány legfrissebb hírei

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top