+ Történelem

Abraham Lincoln eddig ismeretlen levelére bukkantak, amelyben tanácsot adott

Hét millió forintot adtak egyetlen hajtincsért - Abraham Lincoln

Abraham Lincoln válasza rávilágít az amerikai elnök stratégiai gondolkodására a polgárháború első évében…

Abraham Lincoln egy korábban nem publikált, rövid, kézírásos üzenetét találták meg Pennsylvaniában – számolt be róla szerdán a The Guardian online kiadása.

A polgárháború alatt írt levél címzettje Charles Ellet Jr., az uniós hadsereg későbbi ezredese volt, aki Lincolntól kért tanácsot egy jól működő polgári mérnöki alakulat megszervezéséhez, amely Washington megerősítésében segíthetne a konföderációs fenyegetés miatt.

Abraham Lincoln válasza rávilágít az amerikai elnök stratégiai gondolkodására a polgárháború első évében. Az 1861. augusztus 19-én kelt levél több mint száz évig egy magángyűjteményben pihent, és onnan csupán idén került elő.

A dokumentumot árverésen lehet megvásárolni. Az aukciót szervező Nathan Raab, a polgárháborús és más történelmi emlékekkel foglalkozó Raab Gyűjtemény vezetője elmondta, hogy manapság már nagy ritkaságnak számít, ha Lincoln eddig ismeretlen levele kerül elő.

A dokumentum a becslések szerint 85 ezer dollárért (30 millió forintért) kelhet el.

Ellet úgy vélte, hogy az amerikai hadsereg hat évtizeddel korábban alapított, maroknyi mérnöki csapata nem tud megbirkózni az előtte álló feladattal. Lincoln viszont kitérő választ adott neki arra hivatkozva, hogy „nem tudja megítélni egy ilyen alakulat értékét”, és azt tanácsolta, hogy Ellet forduljon inkább a hadsereg három tábornokához az ügyben, és hallgassa meg a véleményüket.

A Lincolnhoz köthető dokumentumok közül a legnagyobb összegért, 3,8 millió dollárért (1,3 milliárd forintért) 2010-ben az 1863-ban készült, emancipációról szóló proklamáció kelt el, amely mindörökre szabadnak nyilvánította az északiak által elfoglalt déli területeken élő rabszolgákat.

2009-ben Lincoln 1864-es választási győzelmi beszédének egy aláírt példánya 3,4 millió dollárért (1,2 milliárd forintért) talált gazdára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top