+ Életmód

5 tipp, hogy a legforróbb nyári napon is energikusak maradjunk

5 tipp

A nyár az év egyik legjobb időszaka, ám legyen szó munkáról vagy nyaralásról, az ember hajlamos arra, hogy fáradékonyabbnak és pilledtebbnek érezze magát ebben a forróságban. Bár ez teljesen normális jelenség, az is érthető, hogy szeretnénk megelőzni a ránk telepedő fáradtságot. Jó hír, hogy ezt meg is tehetjük, ha betartunk pár szabályt. Sok mindent lehet hallani annak kapcsán, hogy mi a megfelelő megoldás: egészséges étkezés, kreatin szedése, sok mozgás? Most kiderül, mire van szükségünk valójában!

A nyári fáradtság okai

Bár a tavaszi fáradtság után úgy gondolhatjuk, hogy most télig fel vagyunk töltődve, sokunkat előveszi a nyári fáradtság is. Úgy tervezzük, hogy végigrepülünk a munkaidőn, utána pedig kiélvezzük a jó idő adta lehetőségeket, délután mégis alig várjuk, hogy bedőljünk az ágyba. Egy nyaralás során pedig lehet, hogy túlvállaljuk magunkat, és a második napon döbbenünk rá, hogy korántsem fogjuk úgy bírni a hajtást, mint ahogy képzeltük.

A nyári fáradtság egyik oka, hogy az időjárás változásait nehezen viseli a szervezet. A nyári hónapokban is jönnek-mennek a frontok, így hideg és meleg, párás, esős időszakok váltakoznak, amik gyengeséget és fejfájást generálhatnak. A túlzott meleg ráadásul alvásunk minőségét is rontja, nem is beszélve a szúnyogokról, amik szintén megnehezíthetik a nyugodt alvást. Sok esetben a nem megfelelően takarított légkondicionáló okozza a gyengeséget, ugyanis olyan anyagokat juttat a levegőbe, amelyek miatt szívünknek és tüdőnknek keményebb munkát kell végeznie, amitől szintén fáradtabbnak érezhetjük magunkat.

5 tipp, hogy egy forró napon is energikusak maradjunk

A külső hőmérsékletet és annak szélsőséges változásait nem tudjuk befolyásolni, de arra igenis van ráhatásunk, hogy mit viszünk be szervezetünkbe és hogy mit csinálunk a nap során. Ezek ugyanis mind befolyásolják azt, hogy hogyan viseljük a meleget, így azt is, hogy mennyire érezzük fáradtnak magunkat a forróbb napokon.

Sport nyáron? Naná!

Bár nyáron nem kívánjuk a plusz izzadást, a testmozgást nem érdemes elhanyagolni, mert azontúl, hogy karbantartja izmainkat és szerveinket, kellemesen kifáraszt, mégis energiát ad. Fontos azonban ügyelni arra, hogy ne a legnagyobb melegben menjünk ki, hanem inkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban. Ha mégsem érezzük magunkban az energiát, vagy a teljesítményünk nem az igazi ebben az időszakban, akkor a kreatin szedése adhat egy kis plusz lendületet.

Mértékkel a strandonl!

Bár a strandon szinte alapvető, hogy lángost vagy éppen hamburgert eszünk, ezek meglehetősen nehéz ételek, amik elnehezítik a gyomrot, így fáradtságot generálnak. A hekk – bár valamelyest helyettesíti a kreatin szedését, mivel sokat tartalmaz ebből a tápanyagból – ugyanúgy megterhelő lehet a szervezetünk számára.

Csak egészségesen!

A megterhelő ételek helyett fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt! Reggelire együnk olyasmit, ami tápláló és rostokban gazdag, így sokáig jóllakottnak érezhetjük magunkat, miközben nem érezzük a finomított szénhidrátok fogyasztása után jelentkező pilledtséget. A zöldségek és gyümölcsök azontúl, hogy gondoskodnak a megfelelő vitaminbevitelről, folyadékkal is ellátják szervezetünket, amire a nyári melegben különösképp szükségünk van!

Nem mindegy, mit iszunk!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a folyadékfogyasztás fontosságát. Ebbe nemcsak a víz tartozik bele, hanem a teák a és levesek is. Sokan szeretik azt gondolni, hogy a különböző hideg üdítők – amiket nyáron még szívesebben iszunk – is ideálisak a folyadékbevitel növelésére. Tény azonban, hogy ezek a szomjat csupán pár percre oltják, a vércukorszintünket viszont hirtelen megemelik, amitől szintén fáradtnak érezhetjük magunkat.

Pihenés

Bár a meleg miatt alvásunk minősége romolhat, a rendszeres mozgással jobban kifáradunk, így az alvás is könnyebb lehet. Az esti fürdésnél mellőzzük a forró vizes zuhanyt vagy fürdőt, helyette langyos, majd fokozatosan egyre hidegebb vízzel tisztálkodjunk, mert azontúl, hogy ez jót tesz a vérereknek, az elalvás könnyebb lesz a rekkenő hőség ellenére is.

Sokszor a testünk dönt arról, hogy mennyire viseljük jól a legforróbb napokat, de most már láthatjuk: mi is tehetünk azért, hogy könnyebben vegyük az ilyen nyári akadályokat. A táplálkozás és a mozgás – akárcsak az év többi részében – ebben az időszakban is fontos, ezért most sem ajánlott elhanyagolni az egészséges életmódot!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top