+ Képzőművészet

Vermeer Csipkeverőnő című képe Lens-ba költözött

Vermeer Csipkeverőnő

A Csipkeverőnő egyben Vermeer egyik legkisebb méretű képe, amely az 1660-1670 évek táján Delftben divatos témát ábrázol: fiatal nőt, amint…

Egy évig az észak-franciaországi Lens-ban, a párizsi Louvre helyi fiókintézményében látható Jan (Johannes) Vermeer van Delft Csipkeverőnő című festménye.

A Louvre gyűjteményének emblematikus darabja része volt a híres németalföldi festő huszonnyolc vásznát felvonultató amszterdami kiállításnak, amely új rekordot állított fel: közel négy hónap alatt 650 ezer látogatója volt a Rijksmuseumban.

A festő késői korszakában született Csipkeverőnő a Tejet öntő nő és a Lány gyöngy fülbevalóval című képekkel együtt Vermeer egyik legismertebb alkotása.

A Csipkeverőnő egyben Vermeer egyik legkisebb méretű képe, amely az 1660-1670 évek táján Delftben divatos témát ábrázol: fiatal nőt, amint egy szobában napi munkájával foglalatoskodik.

A pontosság remekművének számító ábrázolást a festő a központi alak köré építi fel, precízen kidolgozott részletekkel, a képen ábrázolt tárgyak kék, barna, sárga és okker egymással harmonizáló különböző árnyalataival.

A Csipkeverőnő a Galerie du temps elnevezésű kiállítóteremben tekinthető meg, ahol állandó jelleggel a Louvre gyűjteményének 220 darabja látható abból a mintegy 3000-ből, amelyet tíz évre adott át a párizsi anyaintézmény a lens-i múzeumnak. A lens-i Louvre több mint 5 millió látogatót vonzott 2012-es megnyitása óta.

2022-ben a Louvre az Ülő írnok szobrát, az ókori egyiptomi szobrászat egyik legismertebb alkotását adta kölcsön észak-franciaországi „leányvállalatának”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top