+ Film

Ők 100-an kaptak 3 évre havi 200 ezer forint MMA-ösztöndíjat

mma

Kihirdették a 2023. évi MMA Művészeti ösztöndíjprogram nyerteseit; a hároméves művészeti alkotómunkára 1300-an jelentkeztek.

Kihirdették a 2023. évi MMA Művészeti ösztöndíjprogram nyerteseit; a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton idén csaknem 1300 művész vett részt.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által immár hatodik alkalommal meghirdetett program 100 művészt támogat, így mintegy tizenháromszoros túljelentkezést regisztrált a szakmai lebonyolító MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

A 2018-ban indult ösztöndíjprogram célja az alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenység programszerű, három évre szóló támogatása, a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése mellett az ösztöndíjasok szakmai kapcsolatainak bővítése, alkotásaik népszerűsítése, életpályájuk dokumentálása – közölte hétfőn az MMA MMKI.

Az MMA 2023-2026. évi művészeti ösztöndíjprogramjára március 27-ig lehetett jelentkezni.

A művészeti alkotómunkát támogató pályázaton a nyertesek a pályázathoz benyújtott munkatervük megvalósítására havi 200 ezer forintos juttatást kapnak három éven át.

Az építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, és zeneművészet kategóriákban idén 1264 pályázatot nyújtottak be.

A tavalyi évhez képest minden szekciónál növekedést lehet megfigyelni a beadott pályázatokat tekintve. A legnépszerűbb művészeti ágnak – a tavalyi évhez hasonlóan – a képzőművészet bizonyult, emellett a második a film- és fotóművészet, míg az előbbire 263, addig az utóbbira 179 pályázatot adtak be a 18-50 év közötti jelentkezők.

Az MMA tájékoztatása szerint a képzőművészet kategóriában 15, a film-én fotóművészet kategóriában 14, az építőművészet kategóriában 9, a művészetelmélet kategóriában 9, a színházművészet kategóriában 9, az irodalom kategóriában 10, a népművészet kategóriában 10, az ipar- és tervezőművészet kategóriában 11, és a zeneművészet kategóriában pedig 13 főnek ítélte oda a három évre szóló ösztöndíjat a döntőbizottság.

A 10 tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Buglya Sándor, Olsvay Endre, Rátkai Erzsébet, Salamin Ferenc, Sára Ernő, Solymosi-Tari Emőke, Szerényi Béla, Szurcsik József és Vári Fábián László.

A pályázatok mintegy kétharmadát (726 pályamunka) az utolsó napon nyújtották be a jelentkezők.

A kor szerinti megoszlás tekintetében az alsó korhatárt (18 év) 1 fő, meg a felső korhatárt (49 év) 30 fő érte el, de a legtöbb jelentkező (512 fő) 36-45 év közötti művész volt. A 18-25 év közötti jelentkezők közül 2 nyertes, a 26-40 év közötti jelentkezők közül 53 nyertes, a 41-50 év közötti jelentkezők közül 45 nyertes pályamű érkezett.

A pályázati támogatási időszak kezdete 2023. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2026. augusztus 31.

A nyertesek névsora itt olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top