+ PR-cikk

Élelmiszerek, amiket egy tudatos gazdi soha nem ad a kutyájának

kutya

Minden gazdi számára természetes, hogy imádja a kutyusát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy kedvence boldog és elégedett legyen.

Egyesek viszont néha – bár jó szándék vezérli őket – hajlamosak túlzásba esni, és olyasmivel is megkínálni a kutyájukat, ami kifejezetten ártalmas számára. Nézzünk is pár példát a teljesség igénye nélkül, hogy mit tilos az eb táljába tenni.

Ételmaradék

Ide tartozik gyakorlatilag minden olyan étel, amit magadnak és a családnak készítesz. A felelősségteljes kutyatartás alapelve, hogy az ebnek nem adunk házi kosztot, csakis teljes értékű kutyaeledelt, például a Petgurunál kapható Panzi tápok valamelyikét. Ezek az eleségek minden tápanyagot a megfelelő arányban tartalmaznak, és nincsenek bennük olyan hozzávalók, amelyek az állat szervezetének nem hasznosak.

Ugyanez viszont nem mondható el a pörköltről, húslevesről, rántott húsról, palacsintáról, hogy csak egy pár példát említsünk. A zsíros ételek és a fűszerek emésztési gondokat okozhatnak, némely zöldség és gyümölcs pedig kifejezetten mérgező a kutyák számára.

Ne tekintsd kedvencedet konyhamalacnak, nem az ő dolga a maradékok eltüntetése. A megmaradt ételt fagyaszd le vagy légy kreatív és használd fel egy másfajta fogás elkészítéséhez, de soha ne a kutya táljában végezze.

Sütemények és édességek

A kutyák többsége nagyon kíváncsi, ráadásul roppant falánk, ezért nem csoda, ha azonnal ott terem, amint valami finomságot kezdesz el enni, és követeli, hogy őt is megkínáld. Mégis arra kérünk, hogy ne tedd!

A csokoládé és a xilit ugyanis erősen mérgező például, de nem tesznek jót az ebnek az édes krémek és tészták sem. Itt is az a legfontosabb, hogy légy következetes! Ha már nasit adsz kedvencednek, az kizárólag kutyák számára készült jutalomfalat legyen, de ha az épp nincs kéznél, akkor néhány szem minőségi száraztáppal is megkínálhatod.

Hidd el, hogy ezt is nagyon szívesen elropogtatja majd, te pedig biztos lehetsz benne, hogy nem okozol galibát a könnyelműségeddel.

Sós rágcsák

Letelepedsz a kanapéra a kezedben egy zacskó chipsszel vagy popcornnal, hogy megnézz egy újabb részt a kedvenc sorozatodból, de még el sem indítod a lejátszást, kutyád máris ott terem, és könyörgő szemekkel néz rád egy kis nasiért. Ismerős, igaz?

Az efféle rágcsálnivalók eleve nem túl egészségesek, ha te ennek ellenére előszeretettel fogyasztod őket, az szíved joga. De a kutyádnak semmiképp se adj belőlük! Az ő etetése a te felelősséged, neked kell odafigyelned rá, hogy ne egyen semmi olyasmit, ami nem neki való, márpedig az ízfokozókkal és egyéb mesterséges adalékokkal teli chips pontosan ez a kategória.

Újfent csak ismételni tudjuk magunkat: “szereld le” kedvenced némi jutalomfalattal, vagy adj neki egy kis maréknyi kutyaeledelt. Valószínűleg nem fog reklamálni, hanem jóízűen elfogyasztja majd.

A lényeg tehát, hogy az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer helyett mindig válaszd a jó minőségű kutyatápot, de itt is ügyelj a mennyiségre, mert ha túlzásba esel, az állat bizony el fog hízni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top