+ Színház

Marton Éva köszöntése a 80. születésnapján

marton éva

A Magyar Állami Operaház részéről Ókovács Szilveszter főigazgató mond köszöntőt Marton Éva 80. születésnapján.

fotó: Emmer lászló
Keresés a weben

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából Marton Évát június 18-án a Magyar Állami Operaház.

Az est sztárvendége napjaink egyik legizgalmasabb feltörekvő tenorja, az amerikai Jonathan Tetelman lesz. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli, a műsort Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi.

Marton Éva, a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránja több mint 30 éven át énekelte Verdi, Puccini, Richard Strauss és Wanger, valamint a verizmus legszebb és legnehezebb szerepeit Európa és Amerika legnevesebb operaházaiban, többek között a londoni Covent Gardenben, a Frankfurti, a Hamburgi, a Bécsi Állami Operaházban, a milánói Scalában, valamint a San Franciscó-i és a Chicagói Operában.

Több mint másfél évtizeden át volt rendszeres fellépője a New York-i Metropolitan Operának, ahol egyebek mellett Wagner-szerepekben és Turandotként is hatalmas sikert aratott. Világhírű partnerei közt lehet megemlíteni Brigit Nilssont, Edita Gruberovát, José Carrerast és Plácido Domingót, miközben olyan kimagasló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Christoph von Dohnányi, James Levine, Solti György, Zubin Metha vagy Lorin Maazel.

A Magyar Szent István-renddel és Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas opera-énekesnő csaknem két évtizede figyelmét a tanításnak, a világ vezető operaházaiban megszerzett tudása továbbadásának szenteli.

Az esten Marton Éva tanítványai közül Megyimórecz Ildikó, Tuznik Natália és Szeleczki Artúr lép fel, akik közösen ifjabb Johann Strauss A denevér című operettjének tercettjét éneklik el. Emellett Megyimórecz Ildikó Gounod Faustjából Margit Ékszeráriáját, Tuznik Natália A denevérből Rosalinda csárdását, míg Szeleczki Artúr Cilea Az arles-i lányából Federico románcát is előadja.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny korábbi külföldi díjazottjai olyan áriákkal köszöntik a világhírű magyar szopránt, amelyeket korábban a verseny döntőjében is nagy sikerrel adtak elő. Így a harmadik alkalommal, 2018-ban megrendezett eseményen első helyet elért mongol bariton, Badral Csulúnbátar, a szentpétervári Mariinszkij Színház szólistája Rigoletto-áriával, míg az ugyanabban az évben harmadik helyezett orosz szoprán, a főleg német és francia dalsínházakban tevékeny Julija Muzicsenko a Traviatából Violetta áriájával lép a közönség elé.

A 2021-es, negyedik Marton Éva Énekversenyen első díjat és közönségdíjat elnyert, hazájában és Európa-szerte foglalkoztatott szerb szoprán, Sonja Saric Norma áriájával debütál az Operaház színpadán, míg az ötödik versenyen, 2022-ben ugyancsak első és közönségdíjas, a Deutsche Opera Berlin társulatát is erősítő orosz tenor, Andrej Danyilov a Hoffmann meséiből a Kleinzack-legendát adja elő.

Az est sztárvendége a kidolgozott, lírai hangszínéről, és átütő színpadi jelenlétéről ismertté vált chilei születésű amerikai tenor operaénekes, Jonathan Tetelman lesz. Az operaénekes az elmúlt években az Egyesült Államokon kívül Londontól Bécsig Európa több neves dalszínházában is nagy sikert aratott, többek közt Alfredo (Traviata), Don José (Carmen), Cavaradossi (Tosca) és Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében. Az amerikai előadó Marton Éva születésnapja alkalmából a legnépszerűbb operaáriáikat szólaltatja meg a Parasztbecsület, a Tosca és a Turandot című zeneművekből.

A születésnapi gálán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Vigh Andrea rektor és Meláth Andrea, az ének tanszék vezetője, míg a Magyar Állami Operaház részéről Ókovács Szilveszter főigazgató köszönti Marton Évát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top