+ Színház

Hogyan lesz valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé?

A másik arcod

A szülei és a férje által lelkileg megnyomorított asszony beszélget egy pszichológussal, aki segít neki felszabadulni – A másik arcod.

Kuglerart: A másik arcod, Bácskai Júlia azonos című regényéből rendezte Majsai-Nyilas Tünde és Botos Éva

NE TARTSD ODA A MÁSIK ARCODAT IS!

Az ÉLET tantárgyat már száz vagy még több éve be kellett volna illeszteni az oktatás keretei közé. A 20. században ugyanis felrobbant az a társadalmi rend, szokás, hagyomány, amelyben a szülő és a környezet taníthatta, nevelhette az ifjabbakat a létezés, a túlélés trükkjeire.

Jegyezzük meg: körülbelül a 19. századtól már a szülők sem látták át a modern élet útvesztőit. Így mentek fejjel a falnak, vagyis az első és a második világháborúnak. (Keleten a helyzet változatlan.)

A másik arcod

Természetesen ezt az ÉLET tantárgyat nem vezették be a nevelésbe, oktatásba (legalábbis a porosz rendszerű iskolákban), mert a társadalomnak elsősorban munkaerőre volt szüksége az állam és a lét fenntartására (lásd még: rabszolgaság!), nem pedig boldog, szabad döntésekre képes emberekre.

Bácskai Júlia pszichológus és szabadszóműves, ahogy ő magát nevezi, eddigi életét azzal töltötte, hogy ezt a nevelési hiányosságot a maga szerény eszközeivel pótolja. Könyveket írt, pszichoszínházat alapított (200 előadáson túl van már!) annak érdekében, hogy az emberek jobban megértsék önmagukat, és persze egymást az életben és a családban az asztalnál és az ágyban.

Új színházi bemutatója, A másik arcod egyik regényéből született. Maga a regény is a tanító regények sorába tartozik, s a dráma, amit a Kuglerart szalonban mutattak be, ezt a vonalat követi.

A szülei és a férje által lelkileg megnyomorított asszony beszélget egy pszichológussal, aki segít neki felszabadulni a traumái és a láthatatlan láncai alól. A vibráló, gyors helyszíneket és figurákat váltogató előadás drámai formában feltérképezi egy ember felszabadulási stratégiáját. És persze a felszabadulással együtt járó szenvedéseket sem titkolja.

Mint Bácskai írja a regényéről:

„Az összegyűrve kifejezés mindenkire érvényes lehet, aki pszichológushoz megy. Összegyűrődött az élete, az arca. Ez a könyv azokról a nőkről szól, akik gátlásokkal küszködnek, kevés önbizalommal, függőségben élnek. A pszichológus látja a benne rejlő másik arcot, az ő szemével kísérjük az úton: hogyan lesz valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé.”

A három színész, Botos Éva, Majsai-Nyilas Tünde és Vass György lélekakrobatikus játékkedvvel és tehetséggel pörgette végig a – végül is sajnos – mindennapi történetet.

A Kuglerart szalon intim terében sokan fészkelődtünk nyugtalanul. Rólunk szólt a mese. Mint minden jó színház, mint minden jó mese.

Nógrádi Gábor, és korábbi írásai

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top