+ Irodalom

Hogy ki volt Gyügyei Nagy Zsigmond? Akitől a spanyol király portrét rendelt, és elnyerte az 1929-es barcelonai világkiállítás Grand Prix díját

Gyügyei Nagy Zsigmond

Gyügyei Nagy Zsigmond egyik leghíresebb alkotását, a Barca verde-t a madridi Prado Múzeum őrzi. Ő volt a „spanyol király udvari festője”.

Ónodi Irén: Egy lappangó életmű nyomában. Gyügyei Nagy Zsigmond festőművész, Kiadó: Fekete Sas, A kötet szakmai lektora: Szücs György művészettörténész, 192 oldal, itt 25% kedvezménnyel megrendelhető

2023. májusában a művészetet, ezen belül is a képzőművészetet kedvelő olvasók számára egy igazi csemegének számító kötet látott napvilágot: Egy lappangó életmű nyomában. Gyügyei Nagy Zsigmond festőművész címmel.

A kötet bemutatójára június 2-án (pénteken) 18 órától a FUGA-ban kerül sor.

A hazai olvasók számára nagy valószínűséggel első hangzásra ismeretlenül hangzó Gyügyei Nagy Zsigmond festményeinek a felkutatására a szerző a könyv megírásával párhuzamosan a legnagyobb közösségi portálon még egy „wanted” keresőoldalt is indított, melynek segítségével eredményesen kutatta fel a művész eddig ismeretlen vagy lappangó műveit is szerte a nagyvilágban.

A XIX. század végén, Nagybányán született festőművész budapesti és párizsi tanulmányai befejeztével hosszú éveket töltött Franciaországban, Spanyolországban, illetve Dél-Amerikában és a maga korában – László Fülöp mellett – külföldön az egyik legismertebb magyar festővé avanzsált.

A spanyol királyi udvar is felfigyelt a tehetséges magyar művészre, akiktől számos felkérést kapott, egyebek mellett a királyné portréjának elkészítésére, majd később elnyerte a „spanyol király udvari festője” címet is.

Az egyik leghíresebb alkotását, a Barca verde-t a madridi Prado Múzeum őrzi. Az 1929-es Barcelonai világkiállításon a legjelentősebb, „Grand Prix” elismerésben részesült.

Rendkívül termékeny művészről van szó, akinek több mint száz egyéni és csoportos kiállításáról tudunk Magyarországon, Európa-szerte, de még Észak- Amerikában is. Néhány festményét és grafikáját a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de legtöbb munkája itthon és külföldön magángyűjteményekben talált gazdára, illetve a mai napig is „rejtőzködik”, lappang.

A hazai művészettörténet mostanáig adós maradt az életműve feldolgozásával, a kötet tehát valóban hiánypótló. Kezünkbe véve, eredeti dokumentumok alapján követhetjük nyomon Gyügyei Nagy Zsigmond művészi életpályáját.

A Szerző nem titkolt célja, hogy munkájával ráirányítsa a képzőművészet iránt érdeklődők figyelmét egy mára szinte teljesen elfeledett festőművészre, akinek a munkássága elvitathatatlan része a XIX-XX. század sokszínű, változatos magyar festészetének. Még annak ellenére is, hogy aktív alkotó időszakának egy jelentősebb részét a hazáján kívül töltötte.

A Szerzőről:

Ónodi Irén Budapesten született, 1944-ben. Végzettsége szerint könyvtáros és jogász, de mindig is vonzotta a művészettörténet. Gyügyei Nagy Zsigmond iránti érdeklődését néhány megörökölt festmény és eredeti dokumentumok keltették fel. Mintegy tíz éven át folytatott kutatómunkájának eredménye ez a kötet, mellyel tisztelegni kíván a 150 évvel ezelőtt született, újra felfedezésre váró művész előtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top