+ Irodalom

Hatalmas tömeg várta a kórusmuzsikával kísért 20 ezer könyv elégetését

könyvégetés

A budapesti Goethe Intézet támogatásával az 1933. május 10-i náci könyvégetés szörnyűségeire emlékezik a Fesztiválzenekar.

A náci könyvégetésre emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Fischer Iván vezetésével és a budapesti Goethe Intézet közreműködésével kedden a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Kedden folytatódik az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) és a BFZ koncertsorozata a Rumbach zsinagógában, ahol a zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut.

A budapesti Goethe Intézet támogatásával az 1933. május 10-i náci könyvégetésre emlékeznek Bertolt Brecht, Esther Dischereit és Babits Mihály írásaival – közölte a Goethe Intézet hétfőn.

A szövegeket Takács Nóra Diána, Bíró Kriszta és Hajduk Károly olvassa fel. A zenei programban a Fesztiválzenekar művészei mellett Darvas Ferenc zeneszerző zongorán, míg fia, Darvas Kristóf zeneszerző-zenész harmonikán működik közre.

Mint felidézik, Hitler hatalomra jutásával, 1933-ban Goebbels nekilátott a „német szellem ellen való” írók és műveik listába szedésének.

A világirodalom jelentős művei tűntek el a könyvtárak polcairól, neves professzorokat fosztottak meg katedráiktól, Thomas Mannt is kizárták a költészeti akadémiáról.

Országszerte szerveztek könyvégetéseket, amelyek május 10-én érték el a drámai csúcsot.

Ekkor Berlinben, a Humboldt Egyetem tövében hatalmas tömeg várta a 20 ezer könyv tűzbe vetését. Marx, Heinrich Mann, Erich Kastner, Freud, Remarque, Brecht vagy éppen Carl von Ossietzky írásainak hamuvá válásához SA és SS kórusok szolgáltattak zenét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top