+ Film

A LUX filmnapok programjában először a gazdagokat nevethetjük ki

LUX filmnapok

Aktuális társadalmi kérdésekről szóló alkotásokat láthat a közönség az idei LUX filmnapok programjában, amit május második hetében rendeznek.

Aktuális társadalmi kérdésekről szóló alkotásokat láthat a közönség az idei LUX filmnapok programjában, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek meg május 9. és 12. között.

Az európai filmművészet sokszínűségét méltató LUX közönségdíj az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti elismerése, amelyre minden évben az európai identitás sokrétű kérdéseit körbejáró, valamint aktuális társadalmi, politikai, kulturális kérdéseket érzékenyen és hitelesen ábrázoló filmeket jelölnek. Idén már öt film versenyez a díjért.

Az elismerést az a film nyeri el, amely a közönség és az európai parlamenti képviselők 50-50 százalékos szavazatai alapján a legjobb értékelést kapja. Annak érdekében, hogy a jelölt filmeket a szélesebb közönség is megismerhesse, a szakmai zsűri által kiválasztott alkotásokat egy díjmentes vetítéssorozat keretében mutatják be az Európai Unió mind a 27 tagállamában, összesen 24 nyelven feliratozva.

Az online közönségszavazás két nappal a díjátadó ceremónia előtt, június 12-én zárul, a győztes alkotást pedig június 14-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

A jelölt filmek közül négyet idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthet meg a magyar közönség, egyet pedig online vetítés keretében lehet látni.

Az Európa-napon induló vetítéssorozatra egy online kvízjáték kitöltésével lehet jegyeket nyerni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája honlapján április 20. és május 3. között.

A filmek sorát az influenszerek és a gazdagok felszínes világát szatirikusan kifigurázó Ruben Östlund-film, A szomorúság háromszöge nyitja, amely decemberben a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő Európai Filmdíját is elnyerte.

Május 10-én Lukas Dhont rendezése, a belga, francia és holland koprodukcióban készült Közel című film kerül műsorra. A cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyert film főhőse két 13 éves fiú, Leo és Remi, akiknek intenzív barátsága a nyári szünidő végeztével hirtelen megszakad, ám Leo ezt képtelen feldolgozni.

Május 11-én Carla Simón családi drámájával, az Alcarrással folytatódik a sorozat. Berlinben a legjobb film Arany Medve-díjával elismert történetben a nemzedékek óta őszibarack termesztésével foglalkozó Solé család jövője kerül veszélybe a gyümölcsös helyére tervezett beruházás miatt.

A filmnapok záróvetítésén, május 12-én első alkalommal mutatják be Magyarországon Emin Alper Burning Days című, erős társadalomkritikával áthatott politikai thrillerét, amelyben egy vízügyi válsággal sújtott török kisvárosba érkező ambiciózus fiatal ügyész a látszólag szívélyes fogadtatást követően kénytelen szembenézni a helyi hatóságok korrupciójával és fanatizmusával.

Joao Pedro Rodrigues portugál-francia koprodukcióban készült Will-O’-The-Wisp című filmje online vetítésen lesz majd elérhető. A közeli jövőben játszódó zenés történetben Alfredo, Portugália meg nem koronázott királya a halálos ágyán visszaemlékszik ifjúkorára, amikor az erdők védelmében tűzoltónak állt. A tűzoltóságon megismerkedett Afonsóval, ezzel új fejezet kezdődött a szerelemtől és vágytól fűtött két fiatalember életében, akik meg akarták váltani a világot.

A díjhoz kapcsolódó vetítéssorozat célja az európai filmművészet sokszínűségének ünneplésén túl a mozinézők ösztönzése arra, hogy maguk is a díj odaítélésének aktív részeseivé váljanak. Az online közönségszavazás a www.luxaward.eu honlapon elérhető. A szavazók közül tízen utazást nyerhetnek Strasbourgba, ahol június 14-én részt vehetnek az ünnepélyes díjátadón és találkozhatnak az alkotókkal is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top