Archív

Elhunyt Egri Sándor

Egri Sándor

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 66. évében elhunyt Egri Sándor operaénekes – tudatta az Operaház a Facebook-oldalán.

Keresés a weben

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 66. évében elhunyt Egri Sándor operaénekes – tudatta az Operaház a Facebook-oldalán.

A népszerű bariton 1957-ben született Budapesten, 18 évesen lett a Magyar Állami Operaház Énekkarának tagja, ahol négy évet töltött. Ezt követően végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát Bende Zsolt tanítványaként, majd a diploma megszerzése után 1984-től a Pécsi Nemzeti Színház, 1989-től pedig a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, amihez három évtizeden át hű maradt.

Az OPERA egyik legtöbbet foglalkoztatott karakterbaritonjaként számtalan jeles alakítás fűződik nevéhez, volt Petur bán (Bánk bán), Alfio (Parasztbecsület), Varlaam (Borisz Godunov), Bonzo (Pillangókisasszony), Don Magnific (Hamupipőke), főinkvizítor (Don Carlos), Kothner (A nürnbergi mesterdalnokok), de olyan főszerepekben is láthatta őt a közönség, mint Scarpia (Tosca), Jago (Otello), Wotan (A Rajna kincse), Frank (A denevér), Bartolo (A sevillai borbély) és Klingsor (Parsifal).

Egri Sándor

Hosszú pályafutása során többek közt Németországban, Svájcban, Ausztriában, Spanyolországban, Izlandon, Japánban és Thaiföldön is vendégszerepelt.

A közönség utoljára Az álarcosbál és a Hunyadi László 2019-es Erkel színházi előadásaiban láthatta őt az OPERA színpadán.

Egri Sándort, a Magyar Állami Operaház több mint 30 éven át, több mint 1.300 előadáson közreműködő magánénekesét Dr. Ókovács Szilveszter főigazgató kezdeményezésére, Szinetár Miklós, az Örökös Tagok elnöke egyetértésével posztumusz az Örökös Tagok sorába emeljük.

Szeretett művészünktől az OPERA saját halottjaként búcsúzunk.

Osztozunk a gyászolók fájdalmában, emlékét megőrizzük.

forrás: OPERA Archívuma

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top