+ Zene

Tallér Zsófia emlékére Sofianetta címen rendeznek fesztivált

Tallér Zsófia

Tallér Zsófia zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el. Emlékére először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált

Első alkalommal rendezik meg április 15-én a Sofianetta Fesztivált Tallér Zsófia zeneszerző emlékére Budapesten.

Mint a szervezők csütörtöki közleményében felidézik, Tallér Zsófia zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált, amelyen a kortárs magyar zene mellett az irodalom is helyet kap.

A fiatal zeneszerzőket és a társművészetek nagy egyéniségeit bemutató fesztivál része egy nemzetközi zeneszerzőverseny, amelynek első helyezett műve megszólal a zárókoncerttel egybekötött díjátadón is.

Az idén először megrendezett Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyre 40 jelentkező küldött pályaművet több mint 15 országból. A zsűri elnöke Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, tagja Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző, karmester, Mátyássy Szabolcs zeneszerző, egyetemi adjunktus és Dobri Dániel zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

A versenykiírás vonóskarra írott művekre szólt, így a nyertes művet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló vonószenekar fogja bemutatni április 15-én a Zeneakadémián. A gálakoncerten a zeneszerzőverseny győztes darabja mellett Mátyássy Szabolcs, Brandenburg Ádám, Fekete Gyula, Dobri Dániel, Csengery Dániel és Dobszay-Meskó Ilona művei, valamint Tallér Zsófia Concertino drammatico című alkotása szólal meg. A zeneművek között Tóth Krisztina versei hallhatók.

Közreműködik Rajk Judit (ének), Tóth Sára (fagott), Dobszay-Meskó Ilona (zongora) és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dobszay Péter vezényletével. Azt est házigazdája Jókai Ági színművész és Zsoldos Dávid zenetörténész lesz.

A Zeneakadémián ezen a napon kísérő rendezvényként a Johanna című operafilmet tekinthetik meg az érdeklődők, valamint kerekesztal-beszélgetést hallhatnak Tóth Krisztina író, költő, Jákfalvi Magdolna egyetemi tanár és Petrovics Eszter rendező részvételével.

Ha valaki már előzetesen meg szeretné hallgatni a műveket, megteheti április 14-én Székesfehérváron, a Kérdezd a zeneszerzőt! című koncerten. A közönség Dobri Dániel zeneszerzőt, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárszenei vezetőjét kérdezheti mesteréről és tanítványairól, zenedramaturgiáról, színpadi zenéről.

Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című operáját három évadon át játszották a Magyar Állami Operaházban mintegy 20 ezer néző előtt, míg Bogármese című balettzenéjét 250-nél is több alkalommal adták elő az elmúlt 16 évben. Tallér Zsófiának elkötelezett tanárként mindig kimagaslóan fontos volt, hogy az új generáció lehetőségekhez jusson, ezért is kapott helyet a fesztivál keretein belül a zeneszerzőverseny.

A fesztivál szervezői Mátyássy Szabolcs és Dobri Dániel zeneszerzők, Jókai Ági színművész, valamint Faltay Csaba producer.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top