+ Történelem

10 év börtönre ítélték a fehérorosz Nobel-békedíjast

Alesz Bjaljacki

Alesz Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-ban.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az igazságszolgáltatás elleni támadásnak nevezte, hogy Fehéroroszországban pénteken tíz év börtönre ítélték Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát.

Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében hangsúlyozta, az ítélet kísérlet arra, hogy elhallgattassák a független, kritikus hangokat, és megbüntessék az emberi jogi munkát törvényesen végzőket Fehéroroszországban.

Szavai szerint a pénteken hozott „igazságtalan döntés” a legújabb példája mindazok nagyszabású és rendszerszintű üldözésének, akik bátran küzdenek a demokráciáért, az igazságért és az emberi jogokért Fehéroroszországban.

„Véget kell vetni a rezsim által gyakorolt elnyomásnak és az emberi jogok megsértésének” – fogalmazott.

Dunja Mijatovic felszólította az Európa Tanács tagállamait, hogy vállaljanak szolidaritást a fehérorosz emberijog-védőkkel és a civil társadalom tagjaival, támogassák mindazokat, akik Fehéroroszországban maradtak, és azokat is, akik külföldre menekültek.

Együttérzését és elismerését fejezte ki az emberijog-védők és a civil társadalom tagjainak bátor és odaadó munkájáért, amelyet – mint írta – olykor saját biztonságuk és szabadságuk kockáztatásával végeznek.

Végezetül közölte: továbbra is fel fog lépni az emberi jogi jogvédők biztonsága és a munkájukat segítő, kedvező környezet biztosítása érdekében Fehéroroszországban és Európa más részein egyaránt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top