+ Irodalom

Óriási MADI Univerzum költözik Magyarországra

Madi

A MADI: a mozgás (movimiento), absztrakció (abstracción), dimenzió (dimensión) és invenció (invención) szavakból alkotott betűszó.

A 77 éve indult MADI nemzetközi művészeti mozgalom előtt tiszteleg a budapesti Cervantes Intézet, ahol péntektől kiállítások, előadások és családi programok engednek betekintést a MADI játékos és absztrakt világába.

A MADI némelyek szerint a mozgás (movimiento), absztrakció (abstracción), dimenzió (dimensión) és invenció (invención) szavakból alkotott betűszó, mások úgy vélik, az irányzat egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin nevének betűiből ered.

A MADI nemzetközi művészeti mozgalom 1946-ban indult Buenos Airesben, második korszaka az ötvenes évektől Párizsban és Nyugat-Európában zajlott, míg a harmadik, a kibontakozás ciklusa a kilencvenes évek elején, a közép-kelet-európai események beindulásával kezdődött, és hatással volt az egész világra.

Mint a szervezők emlékeztetnek, ebben az időszakban 16 ország mintegy 150 művészének felajánlásával jött létre a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A Cervantes Intézet MADI Univerzum 77 című, nemzetközi kiállítására ebből a kollekcióból válogattak.

Az ingyenes programsorozat a MADI Univerzum 77 kiállítás megnyitójával kezdődik csütörtök este a Cervantes Intézetben.

Az április 14-ig látogatható kiállításon Carmelo Arden Quin, Bányász Éva, Martin Blaszko, Roland De Jong Orlando, Marian Drugda, Fajó János, Jean-Claude Faucon, Reale F. Frangi, Joel Froment, Ingo Glass, Octavio Herrera, Sandy Hoffer-Johnson, Cajsa Holmstrand, Viktor Hulík, Vjacseszlav Kolejcsuk, Josée Lapeyrere, Jaildo Marinho, Mori Mirszouko, Salvador Presta, Marek Radke, Torsten Ridell, Volf Roitman, Szatoru Szato, Saxon Szász János, Gloria Stafforini, André Stempfel és Piergiorgo Zangara munkái lesznek láthatók.

Pénteken A MADI és az irodalom – kereteken innen és túl címmel Kutasy Mercédesz művészettörténész és filológus, az ELTE egyetemi docense tart előadást, amelyben szó esik a MADI keletkezésének körülményeiről, az ezt övező esztétikai vitákról és Arden Quin magyarul eddig nem olvasható költészetéről.

Szombaton a legkisebbek is elmerülhetnek a MADI univerzumban. A családi délutánon a Saxon Szász János által feltalált geometrikus játékot, a Poliuniverzumot, valamint a PUSE oktatási módszertant ismerhetik meg az érdeklődők.

A programsorozat kiemelt eseménye a IV. miniMADImax – A MADI hatása a geometrikus művészetre című nemzetközi kiállítás, amely március 2. és április 30. között tekinthető meg a Saxon Art Galérában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top