+ Tudomány

Elhunyt Gráf László

Gráf László

Gráf László fő kutatási területe a természetes peptidek szerkezetének és biológiai funkciójának, valamint egyes proteázok működésének vizsgálata volt.

Keresés a weben

Életének 81. évében szombaton elhunyt Gráf László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, akadémiai és Széchenyi-díjas biokémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professor emeritusa – tudatta az MTA.

Gráf László fő kutatási területe a természetes peptidek szerkezetének és biológiai funkciójának, valamint egyes proteázok működésének vizsgálata és az úgynevezett fehérjeszobrászat volt – írták.

Gráf László 1942-ben született Zalaegerszegen. 1965-ben vegyész diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a Gyógyszerkutató Intézetben helyezkedett el, ahol tudományos munkatársként dolgozott.

Több évet töltött el a San Franciscó-i Egyetemen és a New York-i Egyetemen mint ösztöndíjas kutató és vendégprofesszor. 1985-ben az ELTE Biokémia Tanszékének egyetemi tanára, majd egy évvel később tanszékvezetője lett. A tanszéket egészen 2007-ig irányította.

Gráf Lászlót 1993-ban választották meg az MTA levelező, majd 2001-ben rendes tagjává.
1979-ben Akadémiai Díj kitüntetésben részesült, 1998-ban Széchenyi-díjat kapott a béta-lipotropinnal kapcsolatos alapvető munkásságáért, a béta-endorfin felfedezéséért, szerkezeti és funkcionális sajátságainak jellemzéséért és egyes proteázok mechanizmusának feltárásában végzett úttörő munkásságáért.

2010-ben elnyerte a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat. Az ELTE a legmagasabb elismeréssel, az Eötvös Gyűrűvel tüntette ki 2022-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top